B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

ORALNA HIGIJENA BITNA U TRUDNOĆI

autor: Gomex | 22.02.2018
ORALNA HIGIJENA BITNA U TRUDNOĆI

Poznato je da žene mogu imati određene probleme sa zubima u toku trudnoće. Stvaranje karijesa, krvarenje desni ili zubobolja u trudnoći nisu retke pojave... Zbog toga se često misli da je upravo stanje trudnoće uzrok propadanja i gubitka zuba. Međutim, to uverenje je potpuno pogrešno!

Zubobolja u trudnoći je česta pojava i žene misle da je to zbog fiziološke promene tj drugog stanja . Međutim, to nije tačno.

Samo stanje trudnoće ne utiče direktno na probleme sa zubima. Glavni uzroci su zapravo hormonski disbalans i loša oralna higijena. Najčešći razlog zbog kojeg se javlja zubobolja u trudnoći je karijes, a najčešći „krivac“ za nastanak karijesa je šećer. Trudnice imaju potrebu za slatkišima tokom trudnoće, što je potpuno normalno, ali to ujedno može povećati opasnost od karijesa. Međutim, upravo zbog toga je potrebno obratiti pažnju na oralnu higijenu.

Redovno pranje zuba će u velikoj meri sprečiti pojavu karijesa, pa samim tim i opasnost od zubobolje. U najmanju ruku, preporučuje se ispiranje usta vodom posle svakog konzmiranja hrane.

Jutarnja mučnina koja se javlja u trudnoći može uticati na zube tako što kiselina iz želuca može oštetiti zubnu gleđ. Preporuka za trudnice je da ne peru zube odmah nakon povraćanja, već da samo ispiraju usta vodom kako bi se sprečilo dodatno oštećivanje gleđi. Tek nakon sat vremena se zubi mogu oprati pastom i četkicom.

Upala desni jednako važan problem

Upala desni u trudnoći je još jedan problem koji je veoma čest. Hormonski disbalans može biti uzrok tome. Zbog poremećenog nivoa hormona zubi u trudnoći mogu biti osetljiviji na bakterije i podložniji njihovom negativnom uticaju. A s obzirom da se bakterije nalaze u dentalnom plaku, onda je i za ovaj problem rešenje redovna i pravilna oralna higijena.

Pranjem zuba,upotrebom zubnog konca i interdentalnih četkica uklanja se plak i potencijalna upala desni u trudnoći.