B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Omekšivač kakav još niste probali!

autor: Gomex | 07.11.2019
Omekšivač kakav još niste probali!

Prvi fabrički omekšivači razvijeni su tokom ranih godina dvadesetog veka, kako bi neutralisali hrapavost i krutost odeće od pamuka, koja se stvarala posle više pranja i sušenja. Osnovu tih prvih omekšivača činila je vodena emulzija sapuna i maslinovog/kukuruznog ulja.

Savremeni omekšivači imaju daleko razvijeniju formulu, a mogu se kupiti u tečnom obliku, kao kristali i listići. U prilog činjenici da je u savremenim uslovima uz prašak za veš podjednako važan i omekšivač, govori podatak da moderne mašine za pranje veša imaju ugrađenu pregradu u koju se sipa omekšivač i zatim ga mašina sama povuče tokom poslednjeg ispiranja.

Neobična upotreba omekšivača

Što se tiče upotrebe omekšivača u svrhe osvežavanja prostora, potrebno je napraviti mešavinu sa vodom u razmeri 1:3 (omekšivač: voda) i sipati u bocu sa pumpicom. Ovim uvek možete da poprskate zavese, tepihe i nameštaj i brzo neutrališete neprijatne mirise poput duvanskog dima ili pare iz kuhinje. 

Ukoliko vam je na rasporedu skidanje tapeta, pomešajte pun čep omekšivača sa 4 šolje vode, umočite sunđer u ovu mešavinu, pa natopite tapete i ostavite da odstoje 20-30 minuta. Nakon toga ćete ih s lakoćom odlepiti.

U kuhinji, omekšivač pomaže kod skidanja skorelih mrlja od hrane, i to tako što sud napunite toplom vodom, sipate malo omekšivača i ostavite da odstoji. Kada pogledate nakon sat vremena, videćete da je skorela hrana u potpunosti nestala.

Za poliranje glatkih površina, pomešajte omekšivač i vodu u razmeri 1:4, sipajte u bocu s pumpicom i njime poprskajte željene površine, a suvom čistom krpom ih uglancajte. Dobićete visoki sjaj i prijatan miris u kući.

Kada su četke za farbanje tvrde, a radovi ne mogu da se odlažu, samo ih na 10-ak minuta potopite u vodu u koju ste sipali nekoliko kapi omekšivača i problem je rešen. Priče o upotrebi omekšivača u različite svrhe kreću se od onih realnih pa sve do urbanih legendi.

Još jedna (ali proverena), mada na čudan način, opravdava naziv „omekšivač”. Potrebno je da imate nove cipele od čiste kože koje vas žuljaju na petama. Nije problem. Sa unutrašnje strane prstom umočenim u omekšivač dobro natopite mesto koje vam izaziva bol. Ostavite da prenoći i sutra obujte, biće to potpuno novi ugođaj.