B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Održavanje parketa

autor: Gomex | 24.10.2019
Održavanje parketa

Dobar drveni parket je vrhunac podnih obloga koji možete položiti u svom domu. Kada ste obezbedili kvalitetan suv parket, dobrog majstora, kvalitetnu ugradnju i završne premaze, počinje eksploatacija. I to je proces. Kolko dobro poznajete svoj drveni parket.

Kako da parket izgleda kao nov?

Presudan značaj za kvalitet parketa je njegovo održavanje prve dve godine zbog toga što se vlaga nastala zbog građevinskih radova izvedenih „mokrim postupkom” zadržava naredne dve godine.Redovno održavanje naših podova neće dozvoliti nečistoći da se tokom vremena izgradi i time dovede do uništavanja poda.

Ukoliko se pod pravilno čisti i održava, prosečno trajanje parketa iznosi između 70 i 100 godina. Redovnim, malim čišćenjima ćete izbeći nakupljanje prašine i prljavštine na podu, koja može dovesti do trenja na površini poda i narušiti strukturu završnog laka.

Za svakodnevno održavanje preporučuju se metle sa mekim vlaknima i usisivači sa mekim dodacima na crevu, tako da ne ogrebu površinu parketa. Nikada pod od parketa ne treba čistiti sa mnogo vode. Voda je najveći neprijatelj drvetu u svakom obliku. Može da izazove krivljenje, truljenje, a ako prodre dublje može da izazove dalju štetu, kao odlepljivanje od poda i stvaranje plesni i buđi ispod površine. Ukoliko se dogodi izlivanje vode, potrebno je parket što pre obrisati.

Kada koristite sredstva za čišćenje parketa, treba koristiti sredstva koja su za to namenjena. Nikada ne treba kostiti jake hemikalije ili abrazivne alate za čišćenje. Danas na tržištu možemo naći mnoge tečnosti koje se preporučuju za održavanje.

Neke od njih imaju funkciju dodavanja hranljivih materija na površinu dok ga dezinfikuju i pomažu da se održi sjaj parketa. Uvek sledite uputstva proizvođača kada koristite proizvode za čišćenje parketa da ne bi došli do neželjenik efekata.

Bez ogrebotina na parketu

Poželjno je izbegavati premeštanje teških predmeta po parketu. Kada je ipak to neophodno uraditi, treba preduzeti preventivne mere zaštite, kao što je postavljanje mekane krpe ili sunđera ispod predmeta koji se premešta. Uverite se da je pod u kontaktu sa mekom stranom krpe ili sunđera, inače će premeštanje izazvati ogrebotinu na vašem podu.