B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Na licu mi piše pH vrednost kože!

autor: Gomex | 07.02.2019
Na licu mi piše pH vrednost kože!

PH vrednost kože je najpominjaniji parameter o kome stalno slušamo od stručnjaka raznih profila. Dermatologa, kozmetičara, stručnjaka za šminku… Kako naše kreme, sapuni i ostali kozmetički proizvodi ne smeju da je narušavaju, ali nikako da shvatimo šta tačno obeležavaju ta dva slova i zašto su toliko bitna za negu lica i tela!

U principu, pH vrednost je mera aktivnosti jona vodonika u nekom rastvoru. Ako je mera manja od 7 onda je rastvor kiseo, a ako je veća od 7 onda je bazan. Ako neki rastvor ima 7 pH vrednost to znači da je neutralan. Dakle ovo je broj koji određuje stepen kiselosti odnosno baznosti površine naše kože. Ne želite da koristite nešto što ima prenisku ili previsoku pH vrednost,  jer to ometa rad vaše kože. 

Idealna pH vrednost kože je 4.7

Idelna pH vrednost kože je između 4,5 i 5.0. Idealno bi bilo 4,7. Uglavnom manje od 5,5 zbog toga što voda sa česme. tj česmovača nije ista svuda. Kiselost vaše kože će zavisiti od vašeg okruženja i proizvoda koje koristite uopšteno, kao i proizvoda koje koristite nakon čišćenja lica. Ukoliko živite u regiji gde je “tvrda voda” definitivno se postarajte da koristite toner nakon čišćenja lica kako bi pH vrednost vaše kože bila konstantna.

Lipidni sloj kože zadržava vlažnost, štiti kožu od infekcija i sprečava bakterije da prodru iz spoljne sredine. Sprečava prevremeno dobijanje bora i generalno pomaže bržu regeneraciju i elastičnost kože. Epidermis (površinski sloj kože) upija vodu, a da bi mogao da je zadrži, preko njega se nalazi lipidni sloj. Lipidni sloj dakle pomaže koži da ostane hidrirana i sprečava dehidrataciju.

Negujte kožu!

Kada koristite supstance koje ometaju prirodnu funkciju lipidnog sloja (kao na primer jabukovo sirće, limun, soda bikarbona) to uništava celovitost lipidnog sloja i smanjuje njegovo blagotvorno delovanje. U principu, ukoliko nemate lipidni sloj ili ako vam je lipidni sloj ugrožen, voda koju prirodno imate u koži ili koja je tu zbog tuširanja/umivanja će ispariti. To dalje uzrokuje da koža postane ranjiva na infekcije, suva, perutava, sklonija dermatitisu i sličnim kožnim bolestima. 

Kada je koža iziritirana ona je sklona bržem starenju, hiperpigmetaciji i aknama. Treba da sačuvate u dobroj formi lipidni sloj kože tako što ćete izbegavati preparate koji imaju previše nisku ili previše visoku pH vrednost.

Ne postoji ništa slično osećaju zadovoljstva kao saznanje da vam je koža svilenkasto glatka. Na sreću danas postoje klasični sapuni koji u svom sastavu nose kombinaciju nežne formule za čišćenje i hidratantne kreme koja vam pruža osećaj mekše, glađe i zdravije kože. Blaga sredstva za čišćenje pomažu koži da zadrži svoju prirodnu vlažnost, umesto da je uklanja. Takođe pomažu obnovu hranljivih materija koje se mogu izgubiti tokom procesa čišćenja - tamo gde obični sapuni može ostaviti kožu zategnutom i grubom, Dove Original krem sapun pruža osećaj mekše i zdravije kože. Dakle, probajte ga - mogao bi da vam ulepša jutro.