B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Muke sa izborom deterdženta!

autor: Gomex | 23.05.2019
Muke sa izborom deterdženta!

Nije teško naučiti kako se nositi sa svakodnevnim pranjem veša i prilagoditi te obaveze svakodnevnim aktivnostima. Mnogima muke zadaje upravo pranje veša i njegovo sušenje. Čini se da, paradoksalno, veš mašina pravi priličnu pometnju u svakodnevnom životu umesto da ga olakša.

Saveti za lakše pranje veša 

Pa ipak, nije dovoljno samo znati kako spariti veš, potrebno je usvojiti i neke male savete kako da svakodnevno pranje učinite što bržim i lakšim, a da pri tom zaista operete veš.

Svi znamo, korpa za veš u kupatilu, pa svakoga dana razvrstavate – ovo perem danas, ovo sutra i tako unedogled. Probajte da veš razvrstavate odmah kada se isprlja. Odvojite posebne korpice za šareno, belo, za iskuvavanje, hitno (dečji dresovi za trening, na primer) i slično. Čim se jedna korpica napuni, to perite. Biće malo komplikovano naučiti ukućane da se tome prilagode, ali ubrzo će im preći u naviku.

Postoje osetljive i skuplje stvari koje ne biste baš bacali u korpu za veš u kupatilu. Stavite u sobu, najbolje na dno ormana, korpu ili jednu od onih vreća za igračke i u nju stavljajte nežne i osetljive stvari. Kada se nakupi operite ih na niskoj temperaturi.

Naučnici su utvrdili da nije potrebno stalno iskuvavati veš, čak ni peškire. Dovoljno je prati ih na 60 stepeni uz dobar prašak. Ukoliko niste sigurni u to, razvrstajte peškire za lice i odvojite od peškira za telo i perite na nižoj temperaturi. Isto važi i za pranje posteljine, njoj uopšte nije potrebna tako visoka temperatura. Tim pre ako je šarena.

Odeću je najbolje prati na što nižoj temperaturi da biste je sačuvali. Za svakodnevnu odeću dovoljno je 30 stepeni, dok je za veš potrebna nešto viša od 60 stepeni.

Sušenje veša

Nemojte veš samo kačiti na žicu ili sušilicu. Postoji niz različitih sušilica za kačenje košulja i majica koje kasnije olakšavaju peglanje. Ukoliko ih nemate, probajte sa običnim vešalicama. Mesto koje ste predvideli za sušenje podelite u celine prema načinu sušenja. Mesta izložena suncu su za hitne i deblje stvari, senovita za čarape i tanke majice. Veoma važno – stvari na žici uvek kačite okrenute na naličje! A ako ste u mogućnosti i mnogo radite, razmislite o tome da kupite mašinu za sušenje veša. Menja život, doslovce.

Nikada nije bilo teže izabrati prašak za veš. Milion vrsta praškastog i kao da to nije dovoljno, još toliko tečnih deterdženata. Ima li kraja? Svaki od tih praškova zapravo ima svoju svrhu i namenu, te mogu vam olakšati pranje. Praškasti deterdženti su uglavnom univerzalni i mogu da se koriste svakodnevno. Veoma su efikasni za uklanjanje mrlja od trave, blata i prljavštine i koriste se na svim temperaturama.