B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Koju četkicu da izaberem?

autor: Gomex | 16.08.2018
Koju četkicu da izaberem?

Za čistu usnu duplju najvažnija je dobra četkica za zube. Dobra četkica za zube nije skupa u poređenju sa cenama stomatoloških intervencija. U prodaji je nebrojeno mnogo četkica svih oblika izrađenih od manje ili više kvalitetnih materijala.

Biranje najbolje četkice počinje biranjem pravilnih vlakana na četkici. Ona su najbitinija jer sa njima zub dolazi u kontakt. Treba obratiti pažnju na tip, oblik i raspored vlakana pre kupovanja svake četkice.

Danas se vlakna izrađuju od najlona i /ili poliestera. I tvrda, i srednja i meka vlakna skidaju plaku; ali tvrda i srednje tvrda mogu trajno oštetiti desni, jezik i obraze. Mogu izazvati bolesti parodonta, a mogu i oštetiti neke kompozitne plombe. Istraživanja pokazuju da meke četkice jednako efikasno uklanjaju plak kao i srednje i tvrde. Zbog svega navedenog tražite četkicu mekih vlakana.

Takođe, birajte četkice od veštačkih vlakana. Ukoliko koristimo četkice prirodnih vlakana nikada ne možemo biti sigurni u to da su sva vlakna iste čvrstoće. Dalje, bakterije se teže razmnožavaju na materijalu od koga su izgrađena veštačka vlakna nego na četkicama od prirodne dlake. Oblik vlakana je isto važan. Četkice sa oštrim vrhovima su destruktivnije za tkiva usta nego zaobljena. To je dosta teško videti jer su vrhovi mali.

Istrošena četkica i izvrnutih vrhova gubi na svojoj efikasnosti. Kako su najvažniji deo četkice vlakna a ne oblik same četkice, bitno je da su ona kvalitetna. Žvakanje četkice uništava i četkicu i zube. Nova četkica je do 35 % efikasnija od istrošene - zato svoju četkicu menjajte na 2-3 meseca. Obično četkice imaju 6 strukova po dužnom pravcu i 3 struka vlakana u poprečnom.

Četkice s puno vlakana imaju 13 strukova uzduž i 4 popreko. Kod takvih četkica vlakna stoje bliže jedna drugim, pa je lakši manevar oko desni. Četkica koju izaberete trebalo bi da ima puno strukova mekih i zaobljenih vlakana.

Na pakovanju četkice uvek se nalazi oznaka koja govori koliko su vlakna četkice gruba. Obično četkica za zube na pakovanju ima oznaku “hard” (čvrsta), “medium” (srednje) ili “soft” (meka). Danas postoje i specijalizovane četkice, sa oznakama “super soft” i “ultra soft”. Stomatolozi (naročito parodontolozi - to su stomatolozi specijalizovani za bolesti desni) najčešće preporučuju korišćenje četkice što mekših vlakana.

Međutim, četkice za zube sa oznakom “ultra soft” ipak ne treba koristiti svakodnevno, jer su namenjene osobama koje imaju neku ranicu u ustima. Njihova vlakna nisu dovoljno čvrsta da bi detaljno očistila vaše zube. Radije se opredelite za četkice na kojima piše “soft” ili “super soft”.