B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Klasičan dezodorans ili antiperspirant?

autor: Gomex | 11.10.2018
Klasičan dezodorans ili antiperspirant?

Život bez dezodoransa bi danas bio potpuno nezamisliv. Osim što neutrališu neprijatne mirise, oni u sebi sadrže i antibakterijske materije koje nas štite. Veliki broj različitih dezodoransa postoji kod nas na tržištu, pa su muškarci često neodlučni šta da uzmu.

Pre nego što kupite dezodorans, morate se prvo odlučiti za tip. Dezodoransi mogu biti u spreju, roll on-u ili u stiku. Svaki od ovih dezodoransa ima istu svrhu, ali je način upotrebe drugačiji.

Dezodorans ili antiperspirant?

Dezodorans u spreju je definitivno najpopularniji i najveći broj muškaraca koristi ovaj dezedorans. Iako sprečava i neutrališe neprijatne mirise, dezodorans u spreju ne sprečava znojenje. Dezodoransi u stiku i roll on-u dezodoransi su malo drugačiji. Oni pored mirišljavih mirisnih nota u sebi sadrže i druge supstance koje deluju kao kreme i smiruju kožu. Takođe, ovi dezodoransi utiču i na znojenje, pa mogu biti od pomoći onima koji se prekomerno znoje.

U pogledu tehnologije dezodorans treba da zadovolji dve osnovne potrebe potrošača: zaštitu od neprijatnih mirisa i zaštitu od znojenja (vlažnosti). Stručnjaci razlikuju dezodoranse (u užem smislu) i antiperspirante. U pravilu je na pakovanju istaknuto da li se radi o dezodoransu ili o antiperspirantu. U čemu je razlika?

Uzrok neprijatnih mirisa je znojenje tela, naročito ispod pazuha gde se prilikom znojenja pored tečnosti izlučuju i razni mikroorganizmi, koji nakon izlaska na površinu uzrokuju zadah. Antiperspiranti deluju tako što sprečavaju znojenje na mestima na telu gde se nanesu (pre svega ispod pazuha), te time eliminišu uzrok nastanka neprijatnih mirisa.

Dezodoransi (u užem smislu) deluju tako da neprijatne mirise nastale znojenjem ‘prekriju’ jačim, snažnijim i prijatnijim mirisima. Prema tome, i dezodoransi i antiperspiranti zadovoljavaju potrebu za zaštitom od neprijatnih mirisa, samo što to čine na različite načine. Upotreba dezodoransa ili antiperspiranta se u savremenom društvu smatra civilizacijskim dostignućem, pa je u pojedinim zemljama poput SAD-a nezamislivo da postoje ljudi koji ne koriste nikakav dezodorans.

Za najbolju zaštitu menjaj dezodorans...

Znoj sam po sebi ne smrdi. U stvari, on je gotovo bez mirisa. Smrad izazivaju bakterije koje razgrađuju jednu od dve vrste znoja na koži. Dezodoransi sadrže neke antibakterijske supstance koje zaustavljaju pojavu neprijatnih mirisa. Antiperspiranti se bave zaustavljanjem znoja. Čini se da se telo s vremenom navikne na određeni dezodorans koji pokušava da spreči znojenje, ali još se sa sigurnošću ne zna zašto do toga dolazi. “Ukoliko želite da vaš dezodorans bude delotvoran i da služi svrsi, najbolje je da menjate marku svakih šest meseci”, savetuje dermatolog Han Li s Univerziteta Kalifornija.