B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Kako biramo svoj deterdžent?

autor: Gomex | 08.11.2018
Kako biramo svoj deterdžent?

Postoji nekoliko osnovnih podela deterdženata za pranje: po obliku, vrsti veša, nameni, kao i po ceni. Deterdženti za pranje veša se po obliku dele na: praškaste, tečne, one u obliku gela ili tableta.

Podela deterdženata

Praškasti deterdženti su uglavnom univerzalni i mogu da se koriste svakodnevno. Veoma su efikasni za uklanjanje mrlja od trave, blata i prljavštine, i koriste se na svim temperaturama.

Gel i tečni deterdženti su tehnološki napredniji i karakteriše ih lakša upotreba. Idealni su za fleke od hrane i masnoće različitog porekla, a najveća prednost primene je za pred-tretman jer lakše prodiru u tkaninu zahvaljujući direktnom nanošenju.

U želji da garderobu peru sa što manje agresivnim praškom, neke domaćice biraju tečne umesto praškastih deterdženata uverene da će se odeća u tom slučaju manje habati. Da li je baš tako? Stručnjaci ističu da isključivo od sastava i kvaliteta deterdženta zavisi njegovo dejstvo na strukturu tkanine. Razlika u sastavu praškastih i tečnih deterdženata postoji jer komponente moraju biti prilagođene formi samog deterdženta. Međutim, funkcija pojedinih grupa sirovina bitnih za dobre efekte pranja ista je za obe varijante deterdženata pa samim tim isključivo od sastava i kvaliteta deterdženta zavisi agresivnost na tkanine. Poređenje efekata pranja moguće je samo u istoj kategoriji namene deterdženata, pa se kod biranja temperature i programa pranja uvek treba pridržavati preporuka koje daju proizvođači odevnih predmeta i tkanina.

Takođe, ovde treba napomenuti da je bitna podela deterdženata prema njihovoj nameni na univerzalne i specijalne. Univerzalni deterdženti, praškasti i tečni namenjeni su pranju različitih vrsta tkanina na različitim temperaturama. Ovaj tip deterdženata nije namenjen pranju vune i svile. Deterdženti specijalne namene su namenjeni pranju tkanina koje zahtevaju poseban tretman - poput vune, svile i osetljivih tkanina. Na kraju valja dodati i podatak da prašak za veš neće biti agresivan ukoliko u svom sastavu ima komponente koje štite strukturu i boju tkanine, bilo da se radi o praškastom ili tečnom deterdžentu.

Manje je više!

Jedna od univerzalnih zabluda u koju su ubeđene sve žene i muškarci jeste da više deterdženta podrazumeva i bolje opran veš.  Još 2010. godine “Wall Street Journal” ukazao je na ovaj problem tako što je istakao da prekomerna upotreba deterdženta dovodi do formiranja pene unutar mašine i do izdizanja prljavštine na površinu, te na taj način veš nikada ne bude u potpunosti opran. Koja je onda prava mera? Isključivo ona koja piše na pakovanju, bez ikakvog dodavanja.