B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Kada kažem lotos pomislim na orijent!

autor: Gomex | 21.11.2019
Kada kažem lotos pomislim na orijent!

Lotosov cvet u zemljama od dalekog Japana do istočnog Sredozemlja važi za sveti cvet. Simbol je lepote, neokaljanosti i savršenosti, a predstavlja i duhovnu izvrsnost, večni život i ljubav. Verovalo se kako miris lotosa jača i opušta duh, osvežava i daje novu snagu, te da u sebi nosi i samu esenciju života.

U prirodi su lotosi rasprostranjeni u toplim područjima Azije, Japana, Australije i Severne Amerike. Nekada su samoniklo rasli i u Mediteranu, no danas su na tom području potpuno istrebljeni.

Semenke lotosa kao grickalice

U pitanju je vodena, višegodišnja biljka koja može da živi preko hiljadu godina i ima retku sposobnost oživljavanja posle stagnacije. Pod povoljnim okolnostima semenke lotosa mogu klijati dugi niz godina, a zabeleženo je čak i klijanje semena starijeg od 1200 godina. Istraživači navode da lotos ima izuzetnu sposobnost da reguliše temperaturu svojih cvetova u uskom opsegu, kao i ljudi i druge toplokrvne životinje.

Većina božanstava azijskih religija su prikazana kako sede na lotosu. Prema legendi, Gautama Buda je rođen sa sposobnošću da hoda, a cveće lotosa je nicalo svuda gde je on gazio. 

Za jelo se koristi koren, koji sadrži puno ugljenih hidrata, ali se koriste i mladi listovi i plodovi... U Japanu se priprema ukiseljeni koren lotosa sa limunom, dok se u Koreji koren natapa sojinim umakom i servira kao prilog jelima. U Vijetnamu se semenke lotosa jedu kao grickalice.

Lotos-simbol vernosti i čistoće

Lotosov cvet je najpopularniji u Indiji i zemljama Azije, gde su ukorenjene religije Hinduizam i Budizam. Hinduističke svete knjige govore kako je na početku stvaranja sveta iz pupka boga Višnua izrastao Lotos i raširio svoje latice, a iz njega se rodio i Brahma –  božanstvo hinduističkog panteona, otac bogova i stvoritelj sveta.

Sposobnost lista lotosa da odbije prljavštinu, nasuprot tome što raste u muljevitim močvarama, pridodala mu je simboličko značenje čistoće, vernosti i prosvetljenosti. Te simbole pronalazimo u hinduističkoj i budističkoj religiji, pogotovo u Kini, u čijem se jeziku lotos vezuje za ljubav i povezanost, te je tamo poznat i kao simbol srećnog braka. Stoga, u svakom budističkom hramu susrešćemo Lotosov cvet.