B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Higijena kuhinjskih površina

autor: Gomex | 10.01.2019
Higijena kuhinjskih površina

Kada je reč o čišćenju kuhinje, neke navike kojih se možda pridržavate bi zapravo mogle da vam odmognu i rašire bakterije po prostoriji. Zato evo koje greške u kuhinji ljudi najčešće prave i kako da ih vi izbegnete...

Sunđer menjajte jednom nedeljno!

Verovali ili ne, mnogi sunđere peru u mašni za sudove, kako bi se oslobodili bakterija koje se vremenom nakupe na sunđeru. I da, na taj način se zaista ubijaju bakterije, ali stručnjaci kažu da ipak ne bi trebalo da ga perete u mašini jer se u sunđeru uglavnom zadrži malo tečnosti za sudove, što bi moglo da ošteti mašinu. Umesto toga, savetuju da mokar sunđer stavite na dva minuta u mikrotalasnu kako biste ubili bakterije. Imajte na umu da, bez obzira na to da li čistite sunđer na ovaj način ili ne, trebalo bi da ga menjate jednom nedeljno jer se bakterije sakupljaju, a zatim raznose po sudovima.

Mnogi sredstva za dezinfekciju i čišćenje kuhinjskih površina ostave da deluju tek nekoliko sekundi, a onda ih obrišu. Ali, trebalo bi da ostavite barem dva minuta da sredstvo zaista deluje, posebno ako na površini imate fleke ili masnoće. Što duže sredstvo deluje, manje ćete morati da ribate.

A suve krpe samo da prosušite sudove!

Suve krpe – kojima se najčešće brišu sudovi – obavezne su u kuhinji, ali mnogi njima čiste sve, zbog čega se na krpama zadržavaju bakterije. Najpre, važno je da kažemo da ove krpe treba redovno da perete, ali i da ne bi trebalo da onom kojom bišete sudove obrišete i nešto što ste prosuli na radnu površinu. Kada nešto prospete na pod, pokupite ubrusom, sunđerom očistite ono što prospete na radnu površinu, a krpe neka služe samo da prosušite sudove. 

Možda mislite da je dovoljno da dasku za sečenje operete deterdžentom i toplom vodom, baš kao i svako drugo metalno i plastično posuđe. Inače uglavnom jeste, ali ne i ako ste na dasci sekli sirovo meso. Da biste eliminisali potencijalno opasne bakterije, potrebno vam je nešto jače – na primer, potopite dasku u izbeljivač.

Podelite zadatke prema kategorijama!

Podelite zadatke na svakodnevne, nedeljne i one koje je dovoljno praktikovati nekoliko puta godišnje. U prvu kategoriju uključite brisanje radnih površina, stola, vrha šporeta, usisivanje poda i površno čišćenje sudopere nakon pranja suđa. Za sve ove zadatke zajedno ne treba vam više od petnaestak minuta. Druga kategorija (nedeljni zadaci) sastoji se od brisanja poda, kuhinjskih ormarića i dodataka, svih tacni i unutrašnjosti kante za smeće. U treću kategoriju - oni poslovi koje je dovoljno uraditi jednom na svakih par meseci - obuhvata pražnjenje i čišćenje frižidera, rerne, unutrašnjosti kuhinjskih ormarića i kuhinjskog odvoda...