B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Da veš diše i miriše!

autor: Gomex | 29.08.2019
Da veš diše i miriše!

Uprkos jasnim uputstvima proizvođača o pranju pojedinih komada odeće i uputstvima za korišćenje deterdženta, može da se dogodi da sveže oprani veš ima neprijatan miris ili mrlje. Razlozi zbog kojih se to događa vezani su uz sitne propuste - donosimo četiri najčešća i načine kako da ih popravite i imate blistavi i mirisni veš...

Pranje veša na preniskoj temperaturi - mišljenja smo kako niža temperatura pranja čuva tkanine, što je tačno, ali ukoliko pri tome koristite pogrešan deterdžent veš neće biti adekvatno opran. Koristite li prašak koji se pri niskim temperaturama ne otapa, možete uništiti odeću zbog toga što se na njoj prašak lepi i stvara mrlje. Rešenje je deterdžent prilagođen pranju na nižim temperaturama. Zatvaranje vrata mašine nakon pranja - brojni imaju naviku da zatvaraju vrata mašine odmah nakon vađenja opranog veša, što je potpuno pogrešno. Naime od vlage u zatvorenom prostoru stvara se plesan, a topla voda ne može ubiti sve bakterije s donjeg veša i kuhinjskih krpa, koje se na vlažnom području množe. Kako bi sprečili nastanak bakterija vrata mašine držite otvorenim, a da biste u potpunosti bili sigurni u čistoću s vremena na vreme mašinu dezinfijklujte mešavinom alkoholnog sirćeta i sode bikarbone. Previše deterdženta u pranju - merica za deterdžent ispunjena do samog vrha jedna je od najčešćih greški prilikom pranja veša. Naime, mišljenje kako veća količina deterdženta bolje pere veš je u potpunosti pogrešna. Prevelika količina praška tokom pranja meša se s prljavštinom i podiže iznad nivoa vode. Tokom procesa ispiranja detedžent se ne može ukloniti pri čemu veš ostaje neispran sa zadržanom prljavštinom. Idealna mera deterdženta je trećina merice, dok se za jako prljav veš preporučuje pola merice. Prevelika količina omekšivača - dugotrajno korišćenje omekšivača u mašini stvara lepljivi sloj koji se tokom pranja odvaja i lepi na odeću. Znak da preterujete s omekšivačem su bele mrlje na vešu, ali i neprijatan miris nakon pranja. Rešenje je smanjena količina omekšivača ili korišćenje alkoholnog sirćeta umesto omekšivača. Sirće će beli veš omekšati i podariti mu željenu belinu, te pri tome i uništiti bakterije u mašini.

Kako je ljudska civilizacija napredovala i razvijala se, tako su se i svakodnevne mrlje vremenom menjale kroz razne periode, a formule su se prilagođavale u zavisnosti od toga da li treba da očiste ostatke koji su organskog ili neorganskog porekla. Sa koliko ćemo se neprijatnih tragova sresti, zavisi i od godišnjeg doba. Leti, na primer, kada jedemo više voća, sladoleda, i pijemo razne napitake, fleke su česta pojava, a tokom hladnijih i kišnih dana mogu nas neprijatno iznenaditi tragovi blata, prljavštine od automobila i raznih masnoća. Fleke od igre napolju, vrlo su uporne, a ostaci hrane za bebe sprave najteže od poznatih mrlja.