B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Da kupanje bude uživanje!

autor: Gomex | 20.06.2019
Da kupanje bude uživanje!

Ako vaše dete pred svaki odlazak na kupanje pravi scenu, a pranje kose se pretvara u traumatičan događaj za celu porodicu, evo nekoliko saveta...

Saveti za lakše kupanje dece

Napunite kadu pre nego što dete sedne unutra. Šuštanje vode iz česme uglavnom plaši decu, pa kupanje, pre nego što je i počelo, pretvara se u veliki razlog za plač. Kosu deci isperite uz pomoć bokala, a ne tuša. Tuš, takođe zbog buke koju proizvodi, može da bude razlog za strah. Izbegavajte ispiranje sa velikom količinom vode. Ukoliko vaše dete plače kada mu voda prelazi preko lica, pokušajte da im objasnite kako da glavu zabace unazad, da bi im lice ostalo suvo.

Koristite često peškir kojim ćete brisati vodu sa lica. Ukoliko pristaje, pranje kose možete da pretvorite u igru, tako što ćete im kupiti naočare za plivanje, pa ispiranje kose neće više biti problem. Ako dete pravi veliki problem, nemojte da ih kupate na silu. Smirite ih, pa pokušajte da ih animirate i okupate kasnije.

Povedite ih u kupatilo svaki put kada vi perete kosu. Dopustite im da vam kosu šamponiraju i ispiraju. Fen je još jedan razlog za plač... Najbolje bi bilo da kosu, dok je dete još u kadi, dobro osušite frotirima, a kasnije pokušate da dete zabavite i kada se zaigra, uključite fen da duva najslabije... Možda neće ni primetiti da mu sušite kosu.

Kupanje opušta!

Odrasli vodu doživljavaju kao prijatnost koja ih opušta u trenucima kada su napeti, dok mala deca mnogo više vole da sede na suvom i sigurnom. Voda je za njih nešto što neočekivano i bez najave “izleće” iz slavine ili glave tuša, a ako se tome još doda šampon koji ih štipa za oči, onda nije potrebno dodatno objašnjavati zašto ne vole vodu. Ali, to ne mora tako da ostane!

Kako biste zauvek “oterali” neprijateljstvo prema vodi i nadvladali negativno osećanje, pametno je da podstaknete dete da se igra s vodom i sa njom sklopi prijateljski odnos. Zato, kada nameravate da mu operete kosu, pozovite ga da aktivno učestvuje u pripremanju vode. Na primer, neka prvo dodirne vodu, proveri temperaturu, namesti jačinu mlaza na tušu, isprska se i poigra sa igračkama koje plivaju u kadi i “vole” vodu. To će kod deteta izazvati prijatno osećanje da kontroliše situaciju i da može da je zaustavi kada god mu padne na pamet.