B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Čist veš uzbudljive svežine!

autor: Gomex | 25.10.2018
Čist veš uzbudljive svežine!

Mašine za veš su evoluirale do tačke gde jednostavno ubacite veš, dodate neku neodređenu količinu praška, stisnete dugme i potom obično možete sesti i sačekati da dobijete čistu turu veša. Ali ukoliko želite da vam odeća izgleda najbolje moguće i da traje što je duže moguće - to jest, da prerano ne izbledi ili da ne počne dobijati grudvice vlakana, postoje neka pravila kojih biste trebali da se pridržavate...

Saveti za čist veš

Znate da odvajate svetli veš od tamnog i verovatno ste već naučili (na teži način?) da su crvene tkanine najgori „puštači“ izobilja boje koja uništava ostale, naročito pri njihovom prvom pranju. Međutim, isto tako je bitno i sortirati veš prema tipu tkanine.

Predmeti sa kojih se odvajaju vlakna, poput peškira ili dukserica, bi trebali biti prani odvojeno od glatkijih predmeta čija se vlakna zgrudvaju, kao kod čaršava ili košulja. Razlog za ovo se krije u tome što materijali sa kratkim, slabijim, ufrćkanim vlaknima, kao što je slučaj sa peškirima i duksericama, trljaju o vlakna koja su duga i jaka, kakva su u čaršavima.

Takođe preporučujemo pranje džinsa koji će biti prevrnut pre pranja kako bi se sprečilo stvaranje prugastih linija (čuješ li, Bon Džovi?). Uvek zatvorite patent zatvarače – na džinsu ili na bilo kom drugom komadu odeće – kako zubci na cibzaru u manjoj meri kačili druge komade odeće.

Manje deterdženta za čist veš

Na tržištu je zastupljen veliki broj marki deterdženata i jednostavno neki su kvalitetniji a neki lošijeg kvaliteta. To vam jednostavno govori koliko je bitno koji ćete deterdžent koristiti. Takođe je bitno držati se i uputstva za doziranje. Osim što se radi o bacanju novca, upotreba prevelike količine deterdženta može ostaviti i tragove na odeći, a isto tako i nije baš najbolja ni za veš mašinu.

Visoko efikasne veš mašine sa prednjim i gornjim punjenjem automatski rasipaju veš prema našem iskustvu. Ukoliko imate uobičajenu veš mašinu sa gornjim punjenjem i mešalicom, najbolje je prvo napuniti bubanj vodom, a potom dodati prašak i na kraju i veš. Ovo omogućava enzimima za pranje da se oslobode u pravom trenutku.

Uobičajene veš mašine imaju kapacitet za otprlike 5 do 7 kg veša - visokoefikasne veš mašine sa gornjim i prednjim punjenjem mogu primiti i do 9 kg ili više. Proučite uputstvo ili bacite pogled na vebsajt proizvođača da biste videli preporuke za vaš model veš mašine.

Za većinu prljavog veša, normalni ciklus je najbolji izbor. Ali ako ranije niste eksperimentisali sa pranjem pomoću hladne vode, probajte. Mnogi deterdženti su prerađeni kako bi bolje obavljali svoj zadatak na nižim temperaturama, te mislimo da ćete biti i zadovoljni sa rezultatima. A sa obzirom da ćete tada potrošiti i manje struje za zagrevanje vode, niži račun će vam biti dodatni bonus.