B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Blistavi podovi bez po’ muke!

autor: Gomex | 15.08.2019
Blistavi podovi bez po’ muke!

Dostupni u svakoj prodavnici ili supermarketu, kombinacija jeftinih alata može da odgovori na većinu zadataka vezanih za održavanja poda. Svako od nas u kući sigurno ima sve neophodne male i one malo veće alatke koje u mnogome olakšavaju održavanje vaših podova. Ukoliko želite da izbegnete upotrebu hemijskih sredstava i mašina za čišćenje, podsećamo vas na osnovna sredstva za čišćenje.

Osnovna sredstva za čišćenje

Suvo čišćenje podova je tehnika koju koristi najveći broj nas. Metla je alat koji se koristi za brzo uklanjanje otpadaka sa drvenih ili elastičnih podnih obloga. Prirodne metle traju kraće od sintetičkih, ali su efikasnije. Kada se metla isprlja, potrebno ju je oprati u vodi i osušiti pažljivo kako bi čekinje ostale prave.

Suvom krpom se blagim pritiskom kupi prašina i sprečava se istovremeno njeno podizanje. Krpe perite ručno u toploj vodi i osušite. Ukoliko je “šteta” baš toliko “ozbiljna” da suvo čišćenje ne pomaže, sasvim je u redu okrenuti se tzv. “mokrom” čišćenju podova.

Za ovu tehniku održavanja koristi se vlažni džoger kako bi sa sigurnošću uklonio prljavštinu sa poda. Ukoliko pod nije jako zaprljan, može se koristiti čista voda, a ako jeste, u vodu se sipa deterdžent i džoger se ispira par puta. Nakon upotrebe, savetujemo vam da vaš mop (džoger) operete u toploj vodi i temeljno isperete i osušite.

Sa druge strane, sunđer je alternativa za džoger, ali se mora voditi računa na kakvoj površini poda se primenjuje. Treba izbegavati podove sa grubom površinom. Sunđer takođe treba isprati posle svake upotrebe. Na kraju, četka je idealna za čišćenje grubih površina, jako zaprljanih elastičnih podova i podnih obloga smeštenih na otvorenom prostoru, na primer, na tremu ili terasi. Četka se pere nakon svake upotrebe u čistoj vodi i ostavlja se da se osuši sa vlaknima na dole.

Prvi trakasti brisač

Nekada tako naporan posao pranja podova, koji je generacije prisiljavao na kolena, okončan je 1956 godine. Te godine je španski avioinženjer Manuel Korominas sa kolegom prilikom čišćenja hangara koristio veliku mokru i tešku krpu pričvršćenu na dugačak štap. Kratko zatim je sazrela ideja za koncept kako bi se pojednostavilo pranje podova i brzo se razvijala dalje. Ideja je ostvarena prvim trakastim brisačem koji je samo u Šapniji u prve dve godine prodat u 15.000, a u trećoj godini se prodaja udvostručila na 30.000 komada. Zahvalno su ga prihvatili i tgovci i korisnici.

Euforija se nastavlja i u sledećim decenijama. Inovirani materijali brisača - mikrovlakna, poliesteri, viskoza - od kojih su napravljeni brisači, njihove zglobne i teleskopske drške kao i specijalni sistemi za ceđenje, učinili su da jedan od najtežih poslova u domaćinstvu dobije potpuno novu dimenziju - temeljno čišćenje, štedeći domaćicu i pre svega skraćujući vreme potrebno za obavljanje ovih kućnih poslova.