B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Suština zdrave ishrane je Feelgood!

autor: Gomex | 23.05.2019
Suština zdrave ishrane je Feelgood!

Ko nam je ovih dana bio u gostima?

Specijalista anesteziologije Dr Saša Plećević osmislio je program za zdrav život, koji čine umerene vežbe i pravilna ishrana, i nazvao ga Feelgood – osećaj se dobro! Ceo region poznaje ga upravo po tom programu, pa mnogi i ne znaju da je Dr Plećević u stvari Dr Feelgood. Sportom se bavi od detinjstva, a znanja iz oblasti fitnesa usavršavao je u SAD. Uz zvanje doktora medicine, ima i zvanje doktora nauka. Nama je objasnio da zdrav život ne traži nikakvu nauku već želju i motive...

 

Snalaziš li se u kuhinji?

Pa, u kuhinji volim da spremam nešto tipa brusketi, sendviči... Nešto što ne zahteva veliko kulinarsko iskustvo. Volim da napravim zdravu stvar, kao što je na primer nedeljni doručak koji pripremam za svoju porodicu. Recept je veoma jednostavan: tvrdi kozji sir se malo prepeče na tiganju bez ulja, zatim se prelije hladno ceđenim maslinovim uljem, a ja onda dodam dosta salate i tostirani integralni hleb uz to. U receptu su još i paprika, čeri paradajz, brokoli... Jedan veoma lak i veoma zdrav doručak koji moji klinci, a bogami i ja - obožavamo! (smeh) Šalu na stranu, trudim se da svojoj porodici omogućim da se zdravo hrane ali i da im istovremeno skrenem pažnju na to koliko je važna ovakva vrsta ishrane i koliko doprinosi opštem psihofizičkom stanju organizma. Uz napomenu da je umerenost najvažnija, moram da priznam da od slatke hrane prosto obožavam tiramisu, koji najbolje na svetu pravi moja supruga.

 

Ide li Dr Feelgood na pijacu?

Volim pijacu i volim da odlazim tamo i da kupujem namirnice na tom mestu. Ali, na svakoj pijaci imate dobre proizvode i loše proizvode. Znaš, dnevni, sveži proizvodi na pijaci su prava blagodet, dok ima i onog voća i povrća koje stoji na tezgama i po nedelju i više dana. Takve namirnice su nutricionistički i medicinski gledano potpuno bezvredne. U njima nema ni grama vitamina. Takve ne kupujem, a i vama to savetujem. Bolje se odlučite za pravilno zamrznuto voće i povrće. Inače, pijacu obilazim skoro četrdeset godina i tačno znam kada, gde i od koga treba da kupim voće ili povrće koje bez ikakvih premišljanja mogu da dam mojoj deci.. 

 

Za koga navijaš: domaće ili strane proizvode?

Bez ijedne sekunde razmišljanja: domaći proizvodi. Mislim da u domaćim proizvodima nema toliko “nedozvoljenih” stvari sa ciljem da se dobije veći prinos, iako moram da priznam da na žalost kvalitet naše hrane nije više kao što je bio. Mi i dalje imamo znatno zdraviji pristup gajenju voća, povrća i domaćih životinja nego što to rade u nekim drugim delovima sveta. Naš paradajz ima ukus paradajza, dok recimo ista ta namirnica u Americi najčešće ima ukus kartona ili nema nikakav ukus. Dok sam živeo tamo, uverio sam se da malo pre pomenuti paradajz može da se kupi za dolar-dva i da se čovek zaista zapita šta jede, dok za dvadeset i više dolara možete da dobijete pravi pravcati paradajz ali nema puno onih koji mogu svakog dana da izdvoje toliko novca samo za voće ili povrće. Zato, domaće je domaće! (smeh)