B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Od španske paelje do turskog kebaba...

autor: Gomex | 18.04.2019
Od španske paelje do turskog kebaba...

Ko nam je ovih dana bio u gostima?

Igor Rakočević je bivši srpski košarkaš i potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije. Bio je poznat po natprosečnom odrazu i zakucavanjima, ali i kao izuzetni košgeter. Igrao je za Zvezdu, Budućnost, Minesota timbervulvse, Real Madrid, Efes Pilsen... Jedini je košarkaš koji je tri puta bio najbolji strelac Evrolige i tako zaslužio nagradu Alfonsa Forda. Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je zlato na Evropskom i Svetskom prvenstvu. Otkrio nam je kako igra u kuhinji...

 

Snalaziš li se u kuhinji isto tako dobro kao i na parketu?

Snalazim se, ali ne baš tako dobro. Nisam u ratu sa kuhinjom ako me to pitaš (smeh). Umem da spremim nešto jednostavno, ali moja žena fenomenalno kuva pa ja nemam često prilike da se dokazujem. Ipak, klinci veoma vole kada im napravim tzv. “tatine sendviče” i onda ih svi zajedno pojedemo u slast! Dobro mi ide i priprema jedne vrste “zdravog mixa” u koji ubacim zelenu salatu, pa onda prelijem balzamiko sirćetom i da ti kažem ispadne preukusno.

 

Ishrana sportista je drugačija od ishrane mnogih... zar ne?

To je prava nauka! Postoje tačno određena pravila, mehanizmi ali i cake kako se treba hraniti pred treninge, uoči utakmica i slično. Ugljeni hidrati za ručak, pre utakmice, pre treninga, uveče biftek, salata tj. stvari koje se duže vare a može i reš prepečen tost sa malo putera i kečapom za dodatnu energiju pred fizički napor. Kao profesionalni sportista nisam često imao priliku da sebi pripremam hranu, ali sam uvek vodio računa o tome šta, kada i u kojim količinama unosim u organizam. Mišljenja sam da svaki profesionalni sportista mora da ima svog nutricionistu koji će voditi računa o njegovoj ishrani.

 

Karijera te je vodila širom planete. Kako si se nosio sa stranim jelima?

Španska kuhinja je skroz po mojoj meri (smeh). Obožavam paelju iz Valensije ali i meso iz Baskije - oni su kraljevi mesa! Znaš, imaju tamo neko jelo koje se zove “ćuleton ala brasa” - na sto iznesu vrele, užarene žice na kojima ti sam pečeš meso onoliko koliko ti odgovara. Jednom rečju - fenomenalno! Turska ima masnu hranu i tamo sam s mukom održavao vitku liniju (smeh). 

 

Imaš li vremena za odlazak na pijacu?

Kao mali, išao sam na pijacu sa majkom i imao sam ulogu glavnog degustatora za sir (smeh). Sad gotovo i da ne idem i mnogo mi je krivo zbog toga. Moja supruga je ta koja na maršruti ima i obilazak pijace i ja se u to ne mešam. Volim domaće proizvode sa pijace, uzgajane veštom rukom poljoprivrednika, kada ih stave na tezgu još pomalo prljave od zemlje iz koje dolaze... Pa ima li šta lepše? Snažno podržavam organsku proizvodnju i smatram da je treba pomoći u svakom obliku.