B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Nedostaje nam hrana vrline i morala

autor: Gomex | 04.04.2019
Nedostaje nam hrana vrline i morala

Ko nam je ovih dana bio u gostima?

Aleksandra Slađana Milošević Hagadone je poznati multimedijalni umetnik čiji se raspon stvaralaštva kreće od muzičke umetnosti, književnosti do likovne i video umetnosti i društvenog aktivizma. Svojim delovanjem u domaćoj javnosti, po sudu kritičara modernog vremena, postavila je standarde ne samo u umetnosti, već i u drugim oblastima. Njena originalna umetnost, filozofija življenja, društveni aktivizam, hrabri, neformalni stavovi otvaraju nove prostore savremenicima.

 

Koliko je Vama zdrava ishrana bitna?

Kao i u svemu drugom, hiperhedonija, to jest fanatizam u uživanju, zavladali su svetom. Kada je planeta postala “malo mesto” gde se lako prelazi iz jedne, u drugu kulturu, iz jedne klime u drugu, sa kontinenta, na kontinent, postale su dostupne i one namirnice i sastojci o čijem postojanju mnogi narodi do skora nisu imali saznanja. Još su davna istraživanja antropologa i biologa utvrdila da se čovek hranio i unosio sastojke koji su bili prilagođeni klimi i dostupni u njegovom okruženju. Nisam sigurna da je uvođenje novotarija, samo zbog toga sto smo privučeni ekscentričnim ukusima, ispravno. I religije su propisivale ishranu koja prati vegetaciju i namirnice dostupne u određenom podneblju. Zdravo je ono sto je kompatibilno našoj biologiji, morfologiji, metabolizmu...Trudim se da ishrana prati moje biološko utelovljenje i da ne remetim sklad sa prirodom.

 

Da li je komplikovano hraniti se na način na koji se Vi hranite?

Iako je u mojoj ishrani sve jednostavno i lišeno više sastojaka i vrsta začina, tim se lakše otkriva koliko su gotovo sve namirnice nepotrebno “ukrašene“ - začinjene ukusima koje će ih učiniti privlačnijim konzumentu. Svetski proizvođaći hrane su u stalnoj trci, kako napraviti ukusnije bazične namirnice. Čak i kada pogledate sastojke tzv. domaćeg hleba, nailazite na svakakve dodatke, popisane ili ne u deklaraciji proizvoda. Svuda su upotrebljene razne vrste uvoznog kvasca, više sorti pšenice, emulgatori, pojačivači ukusa, dozvoljeni i nedozvoljeni dodaci. Ako želite da pojedete običan kuvan krompir, nikada nećete znati u kakvom tlu je rastao, kojim hemikalijama je tretiran, kako je i da li je genetski modifikovan....tužno je sadašnje vreme i za nas askete.

 

Da li je za Vas hrana ujedno i gorivo za mozak?

Moj mozak je još uvek u kontroli svojih neuro, električnih, hormonskih, umnih i kosmičkih procesa. Sam zahteva sastojke a moj zadatak je da mu udovoljim. Ako ne slušamo svoje telo, kojim rukovode dva telesna mozga –intuitivno sam otkrila da, pored mozga u kranijumu, postoji još jedna rukovodeća sila - u centru našeg solarnog neuro skupa nalazi se još jedan misleći centar. Njegova funkcija je često nadređena gornjem mozgu i ako ga remetimo pogrešnim sastojcima putem digestivnog trakta, možemo sebe uništiti. Srpska tradicionalna kuhinja je prilično pogubna po naš opstanak i kada govorimo o porastu broja teških oboljenja. Zaboravljamo da je stres jednako važan koliko i potencijalno prisustvo neobogaćenog uranijuma, da ono loše što unosimo u organizam, predstavlja krajnje neodgovorno ponašanje. Nedostaje nam “hrana“ vrline, morala, etike, a ako duhovnu hranu ne unosimo, nikada nećemo biti zdravi.