B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Muzičar ima vremena u kuhinji da istražuje

autor: Gomex | 20.06.2019
Muzičar ima vremena u kuhinji da istražuje

Ko nam je ovih dana bio u gostima?

Gitarista i kompozitor Dušan Duda Bezuha sa samo trinaest godina svirao je u, tada jednoj od najpopularnijih beogradskih grupa TILT u kojoj su svirali Dejan Cukić, Nele Stamatović, Miroslav Cvetković, Predrag Jakovljević... Od  1979.  godine radi kao studijski muzičar, aranžer i producent.  Između ostalog, radio je i na albumima Bajage i Instruktora, Alise, Bebi Dol, Viktorije... Piše pozorišnu i filmsku muziku. Od 1991. godine član je benda Đorđa Balaševića.

 

Kako je počela Vaša „kuvarska epopeja”?

Kao mladić sam često sa društvom boravio na planini, udaljen od prodavnica i restorana i kada nam dosadi konzervirana i suva hrana, počeo sam da eksperimentišem po sećanju neka kuvana jela i naučio da pravim hleb. Kasnije sam dosta putovao, među prvima u Beogradu sam počeo da pravim pizzu - još dok nije bilo picerija po gradu i puno prijatelja se okupljalo kod mene da proba taj, tada novi specijalitet. Leti sam boravio na moru po više meseci, a pošto mi je zet profesionalni kuvar često sam išao u restoran da im pomognem oko pripreme i tada naučio i morske specijalitete, škampe, ribu, buzaru, razna rižota. Muzičari imaju vremena, nismo vezani za kancelariju, pa se trudim sa porodicom da spremamo neke lepe domaće stvari, i za prijatelje i za nas.

 

Da li ste „veštiji” sa slanim ili slatkim jelima?

Više pravim slana jela iako slatkiši nisu retki i lično više volim slatka jela. Takođe volim da eksperimentišem i dodajem u jela neke nove stvari, začine, arome... Mislim da te nijanse stvaraju glavni šmek jelu i čine bogatiji i raznovrsniji ukus. Inače kuvam vrlo često kada imam vremena i nikada me ne mrzi. Volim i da spremam neka jela, koja me podsećaju na mladost i koja se sve ređe mogu naći na trpezama. Jednostavni sutlijaš, koh sa mlekom, lenju pitu sa jabukama.

 

Volite li više domaća ili strana jela?

Pravim i domaća i strana jela, ali nisam preveliki ljubitelj kineske hrane. Nešto što sam probao po svetu volim da probam, a naravno, domaće stvari kao razne musake, gulaši, prebranac, sarma, podvarak su ipak klasika. Često pravim razne kiflice, pite, burek - pravi pekarski, a volim italijansku kuhinju. Pravim boraniju koju prodinstam sa malo luka i onda zalijem mlekom, sirom i jajima i zapečem u rerni. Ta ista varijanta je lepa sa pečenim paprikama, praktično kao gibanica, samo umesto kora su paprike, ispečene i očišćene.

 

Domaći ili strani proizvodi?

Iz inostranstva volim začine, dobre čokolade, senfove, sireve. Domaćih proizvoda ima dobrih, ali sirevi su loši a prerađevine prosečne. To se vidi tek kada čovek u inostranstvu uđe u prodavnicu i vidi kvalitet i raznovrsnost. Naravno, domaće proizvode kao što su domaći džemovi, slatka, ajvar i neke druge fine stvari teško da nešto može zameniti.