B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Glumac od zanata pekar s ljubavlju...

autor: Gomex | 01.08.2019
Glumac od zanata pekar s ljubavlju...

Ko nam je ovih dana bio u gostima?

Glumac Rade Marjanović često je imao prilike da putuje po svetu i proba egzotičnu hranu. U kuhinji je pravi tradicionalista i uživa u jelima koja se jedu kašikom. Posebno se raduje pilećem paprikašu pripremljenom na riblji način koji je prvi put jeo u Somboru sa Ljubomirom Mucijem Draškićem i Tanjom Bošković. Na predstave nikad ne dolazi punog stomaka. Češće igra gladan. Varjače se i sam prihvatio kad je kao mlad student kupio splav na Savi...

 

Gajite li ljubav prema kuvanju?

O definitivno postoji ljubav prema kuvanju, možda pomalo jednostrana ali postoji (smeh). Svakako gajim izuzetno poštovanje prema svim onim damama, suprugama, mamama, bakama... koje su veliki deo svojih života provodile uz šporete, šerpe i lonce. Nisam rob floskula da „kuhinja pripada ženama” i taj svoj stav mogu da potkrepim činjenicom da je sve više muškaraca koji odlično kuvaju i koji popularnost kuvarskog zanata podižu u neslućene visine.

 

Domaći ili strani proizvodi?

Ah, pa ja to nikada nisam delio na taj način. Nekako kada odem u kupovinu mene zanima cena i kvalitet tog proizvoda i često je upravo to presudno za nabavku. Domaćih artikala ponekad nema u onim segmentima koji su meni potrebni, ali ako postoji i domaća i strana varijanta, uvek radije izaberem domaću.

 

U koju kategoriju kuvara-amatera biste ubrojali sebe?

Eto, ja sam, moglo bi se tako definisati, kuvar prema potrebi i trenutku. Možda bih sebi dodelio titulu “vikend kuvara” (smeh). Već 40 i kusur godina imam splav na Savi i ta činjenica opredelila je moje interesovanje za pripremu hrane. Na tom splavu boravimo od prvog prolećnog Sunca do pred prvi sneg u novembru. Imam tamo sve što mi je potrebno za kvalitetno kuvanje - od roštilja do sača, i verujte da sve te elemente obilno koristim (smeh). Ne postoje neki specijalni recepti kojih se pridržavam, više su to “opšta” mesta, a kada treba skuvati nešto zaista ozbiljno... E, tu onda na scenu stupa moja supruga kojoj to ide od ruke. A ja... Pa, ja sam postao pravi stručnjak za pripremu hrane od “materijala” koji može da se nađe na licu mesta (smeh).

 

Idete li na pijacu?

Volim pijacu i rado idem tamo! Uživam u kontaktu sa ljudima, sa prodavcima na Kalenić pijaci (ta mi je najbliža), razmeni ideja, iskustava, pozitivne energije... Svetski trendovi na žalost polako “guše” pijace i taj način kupovine hrane, ali se kod nas, hvala Bogu, to još drži i traje. Ukus namirnica koje su kupljene na pijaci, od proverenog proizvođača, za koje znate da nisu bile izložene nikakvim hemijskim preparatima, ništa ne može da nadmaši, verujte mi. Činjenica koju malo ljudi zna je da sam ja lično otvorio prvu privatnu pekaru u Kragujevcu. Da, da, baš tako - u mom rodnom gradu prva pekara te vrste bila je moje vlasništvo. Ruku na srce, u tom periodu života vodila se “ljuta bitka” oko toga da li ću nastaviti da se bavim glumom ili će moj životni poziv zauvek biti hleb, pecivo, bureci i slično. Na kraju je pobedila ljubav prema “daskama koje život znače” ali se ni ljubav prema pecivu uopšte nije umanjila (smeh)!