B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

AROMA JUGA UZ MIRIS PAPRIKE!

autor: Gomex | 08.03.2018
AROMA JUGA UZ MIRIS PAPRIKE!

Ko nam je ovih dana bio u gostima?

O Biljani Krstić, pop pevačici bogate muzičke karijere koja seže čak do Suncokreta i Ranog mraza sedamdesetih godina prošlog veka, ne treba ništa previše govoriti u najavi. O Bilji Krstić, prvom glasu i autoru muzike etno bisera celog Balkana, grupe Bistrik, možda je nepotrebno trošiti reči. Onda nam preostaje samo da virnemo u lonac na njenom šporetu i uživamo u mirisima „ juga”...

Da li voliš da kuvaš?
Šta te je privuklo kuvanju?

Još kao dete sam obožavala da kuvam sa mamom. Kao najmlađa, imala sam tu privilegiju da budem glavni mamin pomoćnik u kuhinji. Mesila sam razna testa a posebno me radovao kada smo pravile fil za torte. Prvi put sam ozbiljnije počela da se bavim kuvanjem kada sam došla u Beograd na studije. Bila sam veoma ponosna što sam umela da napravim punjene paprike, moje omiljeno jelo ali i razne čorbice od povrća. Sa kuvanjem sam prestala onog trenutka kada sam shvatila da moje ćerke bolje kuvaju od mene...

Da li si uvek spremna za neočekivane goste?

Trudim se da uvek u kući imam dobar sir, masline, dimljenog lososa i obavezno neko lepo vino, što je sasvim dovoljno da nam bude prijatno.

Da li više voliš da pripremaš slana ili slatka jela i zašto?

Više volim da spremam slana jela. Jednostavnije je pripremiti musaku, prebranac ili neki potaž od tikvica, kelja… Nekako su mi torte i kolači komplikovaniji za pripremu. Posebno kada vidim kakav je majstor moja starija ćerka  Milica, onda se ne petljam sa tim. Imam divne recepte moje rođene sestre Mire koja stalno dobija nagrade na takmičenjima, ali obožavam i recepte moje kume Gorice Popović. Ovom spisku moram da dodam i divne makrobiotičke recepte Sneške Jandrlić.

Da li nečije recepte pripremaš isključivo po njihovim upustvima ili već na prvu probu menjaš po svom ukusu?

Retko se kada pridržavam originalnog recepta, volim da nešto još dodam po svom ukusu. Kuvam kada imam vremena i kada sam sa mojom decom kod kuće Ili kada imamo neki značajan datum, rođendan, Badnji dan, Božić i Uskrs.

Da li više spremaš jela iz domaće ili strane kuhinje?

U mojoj porodici u kojoj sam odrasla u Nišu nije mogao da se zamisli dan bez paprika. I danas je paprika u našoj kući omiljena i u svim varijantama je pripremamo. Od stranih kuhinja izdvojila bih veoma ukusne sparza - salate sa palačinkama punjenim crvenom ikrom. Zanimljiva je i “fejoada”, specifično jelo koje sam probala u Sao Paolu - crni pasulj sa više  vrsta mesa, pirinčem, uz pržene čvarke u mandijoki grizu.