B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Zaokružite priču u Karlovcima

autor: Snežana Trtica Graovac | 01.08.2019
Zaokružite priču u Karlovcima

Patrijašijski dvor, Saborna crkva Svetog Nikole, Katolička crkva Svetog trojstva, najstarija gimnazija u Srbiji, čuvena Karlovačka, Magistrat, Bogoslovija, Stefaneum, romantična Česma četiri lava. Sve su ovo objekti koje ne možete ne primetiti. 

Sremski Karlovci, grad duhovnosti i kulture...

Fino ušuškani jedni pored drugih pričaju priču o jednom narodu, o njegovoj snazi, inteligenciji, duhu i hrabrosti. A kada sve to provučete kroz prizmu vojvođanskog šarma, ukusa vina i zvuke tambura, slika tek sledi. Samo, znate, Sremski Karlovci se ne završavaju ovde, na trgu Branka Radičevića. Oni se protežu i malo dalje do Kapele Mira, mesta gde je prvi put za potrebe pregovaranja, upotrebljen izraz „okrugli sto“ i gde je potpisan čuveni Karlovački mir.

A, onda kao opozit svemu navedenom, na svega pet stotina metara od samog jezgra varoši, nalazi se divna zelena oaza – Dvorska bašta. Nekada botanička bašta, danas prirodni spomenik pod zaštitom države, nastala je za vreme patrijarha Rajačića. Čudan je osećaj kada iz šetnje duž sakralnih i duhovnih objekata, ušetate u ovakav jedan botanički doživljaj. Tik iza gvozdene kapije, smeštena je oaza prirode na nešto više od sedam hektara površine sa 115 različitih biljnih vrsta, stazama za šetnju, Stražilovačkim potokom i drvenim mostićem koji daje i romantični šmek.

Čuvena Karlovčka gimnazija

Tako dok sve više zalazite u dubinu bašte, nailazite na mlade ljude, svršene gimnazijalce i bogoslove, kako na klupama spremaju završne lekcije iz latinskog ili filozofije. Sedite na neku od tih klupa i posmatrajte biljke koje su ovde donosili čuveni karlovački gimnazijalci iz svih delova sveta, čujte tišinu, koja dopire do najuznemirenijih delova svakog čula, opustite se i prepustite. Kada sakupite dovoljno energije, nastavite šetnju do drugog kraja na kome se nalaze dečije igralište i sportski tereni. Bilo bi lepo da dečiji smeh bude poslednje što ćete čuti kada izađete odavde.

Kada ste se dobro odmorili, obilazak Karlovaca zaokružite pogledom sa vidikovca na Magarčevom bregu. Sve ono što ste videli, odavde će vam biti kao na dlanu. U društvu statue Duška Trifunovića, zatvorite priču za ovaj dolazak i čekirajte datum za novu šetnju. Možda za Grožđenbal ili Festival kuglofa.

Kada dođete u Sremske Karlovce i kročite u sam centar ove vojvođanske varoši, bilo bi dobro da pre same šetnje, prvo sednete na jednu od udobnih klupa i posmatrate. Toliko energije, lepote, kulture i duhovnosti na jednom mestu, ne možete doživeti i dobro ispratiti ukoliko se prethodno ne opustite i pripremite za kompletan doživljaj. Iako veoma mala, šetališna zona sa ponosom nosi viševekovnu istoriju i kulturu.