B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Visinama Tare u letnje pohode

autor: Snežana Trtica Graovac | 15.08.2019
Visinama Tare u letnje pohode

Od pet nacionalnih parkova u Srbiji, Tara je od 1981. godine jedno od tih zaštićenih područja. Ako znate da se ovde nalazi  1100 biljnih vrsta, da se 13 vrsta može naći samo na ovom području, da je Pančićeva omorika jedna od njih i da bez problema možete doći ovde, boraviti u zaštićenoj prirodi i uživati u  njoj, da li je dovoljno dobar razlog da baš tu provedete godišnji odmor.

Ne samo da je odlično rešenje za odmor, boravak na Tari je i blagotvoran za vaše zdravlje. Nadmorska visina, vazdušna strujanja, obilje borove šume stvorili su klimu vazdušne banje, koja osvežava organizam, podiže imunitet, leči anemiju, savetuje se u lečenju bronhitisa i astme.

Čarobna priroda Tare

Konačno destinacija bez neprijatnih iznenađenja, sem ako ne pratite putokaze, pa zalutate u šumu ili pravite selfije na neobezbeđenim vidikovcima. Tara je priroda, a do sada smo naučili da ukoliko ne poštujemo prirodu, ni ona neće biti naklona prema nama. Ukoliko ste navikli da godišnji odmor provodite aktivno. Tara je pravo rešenje. Obilje staza za šetnju, Tepih livada, vidikovci - Banjska stena i Crnjeskovo, jezera Zaovine i Perućac, Mitrovac sa sportskim terenima, samo su neki od sadržaja za uživanje.

Dok ste na Tari, izdvojte vreme i krenite ka susednoj planini – Zlatiboru. Obavezno se zaustavite u Parku prirode Mokra Gora. A nikako nemojte propustiti brdo Mećavnik i čuveno etno selo Drvengrad. Čuveni režiser Emir Kusturica, na najsunčanijem mestu na brdu, za potrebe filma „Život je čudo“, podigao  grad hotel.  A, kada umetnik kreira selo, onda dođete u situaciju da prošetate ulicama Novaka Đokovića, Ive Andrića, Federika Felinija,... Nestvarna priroda i duh ovog zdanja, kao i kafa sa ratlukom, hladna limunada ili komplet lepinja, zatvoriće krug najviših emocija. I tako znajte, ako ste mislili da ste priču ovde zaokružili, skoknite i do Šarganske osmice i onako sa šina, uz zvuke čuvenog Ćire, iznenadite se i prepustite nesvakidašnjoj, toploj, divljoj i pitomoj prirodi kraja.

Manastir Rača-zadužbina Dragutina Nemanjića

Kada poželite da napustite visine, u podnožju lepotice Tare, obiđite manastir Raču, zadužbinu Dragutina Nemanjića i obavezno prošetajte laganom stazom do izvora Lađevac. I na kraju, upoznajte najkraću reku u Srbiji, reku Godinu, dugu simboličnih 365 m. Ako se dvoumite oko planine kao letnje destinacije, ne brinite, uživaćete u lepoti prirode, čistom vazduhu, svežini i zasigurno ćete se vratiti odmorni, relaksirani i puni utisaka. Dovoljno da premostite do novih slobodnih dana.