B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Srpski Central park

autor: Gomex | 07.11.2019
Srpski Central park

Dok smo se spremali za kišni novembar, našli smo se u dugom miholjskom letu. Pravi greh bi bio ne iskoristiti te sunčane dane obojene najlepšim bojama jeseni. Zaputili smo se na onu stranu Dunava, u najveći i najstariji park u Novom Sadu – KAMENIČKI.

Već prvi utisak je bio obećavajući. Na površini od 33 hektara, smeštena je, bez preterivanja, prelepa priroda parka, koji sa pravom od 2008. godine nosi titulu spomenika prirode i dobra pod zaštitom države. Park datira iz XIX veka, kao deo poseda grofovskih porodica Marcibanji i Karačonji, koje su odlučile da nakon izgradnje dvorca, isti ušuškaju u divnu prirodnu sredinu. Pristupili su planskoj izgradnji parka, što se i danas može primetiti.

Park grofa Karačonji

Grof Karačonji unajmio je učene ljude da po uzoru na engleske vrtove urede njegov park. Sa svih strana sveta donošene su različite biljne vrste, izgrađeno je šetalište pored Dunava, staze za jahanje, veštačko jezero i kamene skulpture. Sigurna sam da već možete da zamislite sliku. Onda, tokom istorije, dvorac i park menjali su vlasnike i funkciju. Bilo je tu i sirotište, škola, bunkeri tokom rata, zapuštena sredina... Kao i sve, park je doživljavao promene.

Međutim, i danas kada uđete u njega, shvatite da je planski građen, da je imao neverovatnu lepotu koju i sada nosi. Danas je to kompleks sa preko 7500 stabala listopadnog i četinarskog drveća. Posebnu lepotu, koju ne možete da ne primetite, nose dva najstarija hrasta u Novom Sadu, sa stažom dugim 215 godina. Ne znate da li ih je lepše posmatrati iz daljine, ili kada sedite podno široke krošnje duge istorije. Central park iz naše perspektive. 

Neverovatna lepota prirode

Park je sačuvao i jedno jezero i neverovatnu lepotu prirode, a da biste sve to videli i doživeli, morate i prošetati kroz park. Za početak, odmah od ulaza, krenite stazom paralelno sa Dunavom do Mosta slobode, a potom kako vas staza i vodi, skrenite levo, sve do jezera. Ako  ste se umorili, tu možete sesti na obližnje klupice i uživati. Kada upijete svu snagu i lepotu prostora, nastavite dalje.

Dok budete šetali, radite to tiho, jer samo tako možete čuti vevericu kako skakuće sa grane na granu i ptičice kako pesmom upotpunjuju prostor. Na kraju, umesto na klupice, sedite na travu i posmatrajući bojama prošaran prostor koji puca ispred vas, sumirajte utiske. Mi smo zakazali prolećno viđanje.

U neposrednoj blizini jednog od hrastova, nalazi se poznati vidikovac „brežuljak ruža“, gde je sačuvano pet visokih skulputura. Postoje različita tumačenja u vezi sa njihovim značajem. Dok jedni istoričari misle da se radi o rimskim vojnicima, drugi smataju da su to članovi porodice Karačonji.