B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Parkovi i životna energija...

autor: Snežana Trtica Graovac | 18.04.2019
Parkovi i životna energija...

Bio je to naizgled jedan običan prozor u staroj gradnji sa pogledom na mali gradski park. Pred njim su se mešali različiti ljudi sa različitim pričama, ali sa jednom zajedničkom stavkom - svi su bili deo tog parka.

Dan u parku...

Svakog jutra, budili su ga pospani radnici, koji su žurno prolazili stazicama parka u osvajanje svog parčeta hleba. Nešto kasnije, kada je već bio uveliko budan, istim onim stazicama kretala se mala vojska sa rančićima na leđima, koja je krenula u svoje radne obaveze – boravak u vrtiću, kao svoj doprinos istoj onoj borbi za isto ono parče hleba. Ptičice su gugutale, golubovi se međusobnim sukobima borili za svoja prava, a jedna mala buduća mama ptica vredno je radila na izgradnji doma.

Na uzanoj stazi, mladi pobornik zdravog života ili oblikovanja bicepsa za nadolazeće prolećno paradiranje, svojski se obračunavao sa zaleđenim spravama za vežbu.  A njih dve vraćajući se iz pošte, stale su malo da prozbore o povišici penzije, računima i poskupljenjima. Ptičica je zavidno napredovala u gradnji novog doma. Kako  je tog dana tata bio na odmoru, mlada raspričana princeza i njen stariji brat uživaju u jutarnjoj slobodi među drvećem. Oni mali pačići iz obližnjeg vrtića, čiji su se roditelji već lepo umorili, dobili su mogućnost da se dobro istrče  pred podnevnu dremku.

A onda na velikoj ledenoj livadi sreli su se njih dvoje. Ona, snežna i vrcava pudla i on, markantni ovčar. Što od straha ili uzbuđenja, ona je bila prilično bučna i histerična, a on iskustveno miran. Nakon ispoljene histerije, pristala je da se utrkuju i začikuju. Slika nalik dečjoj igri. 

Dok su neki roditelji bili podrška u rešavanju domaćih zadataka, drugi su se užurbano sa hlebom u ruci kretali u pravcu svojih mališana. A onda, zimsko smrkavanje. Pod svetlima kandilabera, on joj je govorio stihove Balaševića, a ona se zbunjeno rumenila. I dok se, tamo na drugom kraju parka smirivala graja o dobijenoj utakmici, prozor je polako sumirajući utiske i slažući slike, spuštao svoje kapke i tonuo u san.

Parkovi u Srbiji

Upravo ovaj prozor naveo me je na razmišljanje o gradskim parkovima u Srbiji. Znate, u Srbiji postoji veliki broj gradskih parkova koji pričaju neke svoje priče.  Neki, ističem NEKI od najlepših gradskih parkova u Srbiji su: u Banji Koviljači, Vrnjačkoj Banji, Aranđelovcu, Novom Sadu, Nišu, Beogradu.

Ukoliko se nekada nađete u nekom od ovih ili sličnih gradova, predahnite u parku umesto u kafiću, biće to lepo i kvalitetno ispunjeno vreme.