B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Igra prestola srednjovekovne Srbije

autor: Snežana Trtica Graovac | 23.05.2019
Igra prestola srednjovekovne Srbije

Manasija - Resavska pećina – Ravanica, poznato vam je? Sigurna sam da sada evocirate uspomene sa školskih eksurzija... „To je ona ekskurzija, kada sam bio zaljubljen u Biljanu.“ ili  „Kada je Miloš zamalo ostao u manastiru.“ Lepe su to uspomene, sada se potajno i smešite.

Dobro je, krenuli smo sa osmehom! Ok, a da li se sećate staza i bogaza koje ste prošli na toj ekskurziji?! Kao kroz maglu. Zato imam potrebu da vas podsetim šta ste to nekada videli i podstaknem da ponovo posetite ta mesta i doživite. 

Međunarodni festival Despot Stefan Lazarević

Jedan od razloga zašto baš ovaj kraj jeste manifestacija Just Out, Međunarodni festival Despot Stefan Lazarević, koji se krajem avgusta održava u manastiru Manasija. Tvorci manifestacije su Beli orlovi viteškog reda, domaćini velikog broja viteških redova iz cele Evrope.

Zveket oružja, štitova i odeće, srednjovekovna muzika, miris pečene divljači i ukus vina odvešće vas u vreme Despota Stefana Lazarevića (1377-1427). Osećaj neprocenljiv. 

Manasija (1406-1417) zbog svog položaja i utvrđenja bila je na meti mnogih osvajača. Danas u nešto izmenjenom izgledu postoji i dalje na visoravni koja se spušta prema reci Resavi. Opasana zidinama, sa crkvom Svete Trojice, sa 11 kula i trpezarijom, jedno je od najznačajnijih tvorevina srpskog naroda. Upravo tu Despot Stefan je oformio Resavsku prepisivačku školu književnih dela toga vremena, čime su sačuvana mnoga značajna kulturna i umetnička dela.

Jedna fotografija zamenjuje hiljadu reči, najviše opisuje sam manastirski kompleks. Zidine oslikavaju njenu jačinu i hrabrost, priroda reke Resave romantičnu dušu i ljubav, dok dvorište i crkva unutrašnju lepotu i duhovnost.

Osobine viteza

Sve ove vrline upravo su projekcija ktitora manastira. Despot Stefan je brzo odrastao, brzo živeo i brzo umro. Njegov lik odlikuju hrabrost, inteligencija, viteški duh, umetnička duša, prirodna lepota. Prema viteškim pravilima, postoji sedam osobina koje mora da ima svaki vitez: ljubav, vera, nada, pravednost, razboritost, čvrst duh i umerenost. Despot Stefan je bio rođen za viteza i proglašen je za počasnog prvog člana viteškog reda Zmaja.

U vremenu kada se preispitujemo o vrednostima, tragamo za ljubavlju, jednostavnošću i čistom dušom, ovo mesto vam može pružiti energiju za dolazak do odgovora i put do sebe.

Ukoliko ste u blizini, skoknite do manastira Manasija i uživajte u festivalu. Ukoliko uslovi drugačije nalažu, manastir Manasija će biti na svom mestu pored Resave, čeka vas. Vaše je da dođete, vidite i doživite.