B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Uklopi batak u sve puzzle menija

autor: Gomex | 22.11.2018
Uklopi batak u sve puzzle menija

Piletina je bila neprocenjivo vredna namirnica još u starom Egiptu, Grčkoj, Rimu i Aziji. Danas se, ovako ili onako pripravljena, piletina koristi u gotovo svim svetskim kuhinjama, a večita “bitka” oko toga da li su popularniji pileći bataci ili pileća krilca ne posustaje. “Pobednika” skoro neće biti, a mi ćemo malo “doliti” na stranu onih koji više vole pileće batkove...

Piletina je zahvalna namirnica...

Zbog blagog i relativno neutralnog ukusa, skoro da ne postoji varijanta u kojoj piletini ne bi bilo mesta. Od supa, čorbi i potaža, preko svih kuvanih jela, variva, testenina, uz sve vrste povrća, žitarica, orašastih plodova i mahunarki, piletina je savršena namirnica koja svakom jelu daje optimalnu hranljivu vrednost i sjajan ukus.

Grilovana, pržena ili pohovana, odličan je dodatak salatama niske kalorijske vrednosti. Zahvaljujući blagom ukusu lako se kombinuje i sa slatkim sosovima ili sa voćem. Pohovani pileći bataci su još jedan od “svevoljenih” klasika u našim kuhinjama, ali i širom sveta. Nezahtevno jelo u smislu namirnica potrebnih za pripremu, jer treba nam malo brašna, koje jaje i prezle, a u odnosu na užitak koji pruža takav zalogaj, ne čudi ni što su glavni proizvod ne jednog svetskog lanca brze hrane.

Osim klasičnog recepta, u kojem se posoljeni komadi pilećeg mesa valjaju redom, u brašno, razmućena jaja i hlebne mrvice, da bi se onda ispržili u dubokoj masnoći, novi trendovi nam donose i nove tehnike. Dok su naše majke i bake u smislu sastojaka vrlo malo modifikovale taj tradicionalni recept, pa je neko u razmućena jaja dodavao nešto mleka ili ponavljao umakanje u jaja i mrvice da dobije duplu koricu, pržio na ulju ili masti, danas su stvari nešto drugačije.

Tajna je u korici!

Razlike se najviše vide upravo u toj famoznoj korici, kojoj se osim prezli dodaje i susam ili drugi začini ili se potpuno izostavljaju hlebne mrvice, a piletina, najčešće bataci valjaju u smrvljene kukuruzne pahuljice ili mešavinu krupnije mlevenih orašastih plodova u kombinaciji sa semenkama. Nakon što je prošla “era friteza” i sve prženo postalo nepoželjno, izbegava se i prženje u dubokoj masnoći, a meso se “pohuje na suvo”, u rerni, sa sasvim malo ulja po izboru.

Piletina je najzastupljenija vrsta mesa u kulinarstvu i može se pripremati na najrazličitije načine. Kako se piletina sastoji od bataka, karabataka, krilaca, belog mesa ili pilećeg filea, pilećih ledja i pileće džigerice, kao i celog pileta, tako se svakom delu pileta može pristupiti na poseban način kako bi mogli da izvučemo najbolje od piletine: hrskava krilca, sočne pileće grudi, aromatične batake ili zdravu salatu sa pilećim fileom. Piletina predstavlja idealan, balansiran spoj prelepog ukusa i zdravlja.