Čak i ako smo tokom godine brojali kalorije i pažljivo birali šta jedemo, decembar je tu da nam pomrsi račune. Praznici se približavaju, a bogata praznična trpeza već izdaleka preti svojom neodoljivošću.
Poučeni pređašnjim iskustvom, znamo da u hladnim neradnim danima možemo očekivati male demone koji nam neminovno ulaze u glavu i sve do kraja januara pružaju naše ruke ka frižideru tražeći još i još hrane...
Jedan od neodoljivih specijaliteta bez kog su praznici na Balkanu prosto nezamislivi svakako je sarma. Postoje i recepti za posne i vegeterijanske sarme, ali uobičajeni spoj kiselog kupusa, mlevenog mesa, pirinča i suvog mesa postao je apsolutni klasik.
Ljudi često prepričavaju situacije kako su nedeljema posle praznika imali sarmu za ručak (a ponekad i za doručak, užinu i večeru), pa smo odlučili da proverimo koliko sarme u stvari mogu da stoje, a da zadrže svežinu, tj. da se ne pokvare.
Uz ove savete, možemo da pokušamo pravilnije da rasporedimo svoje zalihe sarme koje, bar teoretski, mogu da potraju i do marta ili aprila (verovatno jedino ukoliko zaboravimo na njih)...
Kao i druga hrana, i sarme imaju svoj rok trajanja... Ako želimo da im produžimo životni vek, ne smemo ih stavljati u frižider u šerpi u kojoj smo ih spremili, već ih moramo prebaciti u vakuumske posude ili ih dobro zamotati u aluminijumsku foliju.
Ako sarme čuvamo na pravilan način, one mogu da ostanu sveže 3 do 4 dana. U slučaju da ne planiramo baš sve da ih pojedemo odmah, bolje rešenje predstavlja zamrzivač u kom mogu da ostanu sveže čak 3 do 4 meseca.