B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

U MESU JE ISTINA...

autor: Gomex | 01.11.2017
U MESU JE ISTINA...

Valjano začinjeno i ispečeno meso elegantno je jelo i jednostavno se sprema. Dobro je to naučiti kako biste bili sigurni da njime možete poslužiti širu porodicu i prijatelje.

Začinite li meso unapred, pečenje će biti sočnije, mekše i ukusnije. Bilo bi dobro posoliti meso dan pre, a još bolje 2-3 dana unapred, naročito za veće parče. Nekoliko sati ili čak noć pre pečenja trebali biste pripremiti marinadu od svežeg začinskog bilja ili meso natrljati začinskim biljem.

Važno je držati meso na sobnoj temperaturi pre pečenja. Stavite li u rernu hladno meso, neće se ravnomerno ispeći. Spolja će biti pečeno, a unutra će se jedva zagrejati. Zato ga izvadite iz frižidera najmanje sat ranije, odnosno dva sata pre ako pečenje ima kost.

Meso je dobro peći na 190 stepeni C. Dovoljno je meso dva puta okrenuti. Prvo, nakon što je meso dobilo boju, a to je 20 do 30 minuta po početku pečenja, a potom posle sledećih 20 minuta, kada je odozdo dobilo boju: nakon toga ostaje vam da pričekate da se do kraja ispeče. Tako će meso ravnomerno dobiti lepu smeđu boju, a sokovi i masnoća raspoređivaće se po celom mesu.

Ako je pečenje malo, pre nego što ga stavite u rernu prepecite ga kratko na ulju na visokoj temperaturi. Od sokova hrskavih smeđih komadića na dnu posude za pečenje dobićete odličan umak.
Izlijte ili oberite masnoću sa soka i pokupite hrskave delove pa, ako želite, ulijte malo vina. Kašikom prelijte sokove preko mesa ili umak stavite u činiju na stolu.

Vrlo je važno pustiti da pečeno meso odmori pre sečenja i posluživanja. Tako se unutrašnja temperatura stabilizuje i sokovi se slegnu. Dvadeset minuta je najkraće preporučeno vreme, a može odležati i duže bez ikakvih loših posledica ako pečenje držite na toplom, da se ne ohladi previše.

Meso ne prestaje da se peče ako ga izvadite iz pećnice: kad ga stavite na stranu, unutrašnja temperatura još neko vreme diše. Zasečete li ga odmah, unutra neće biti dovoljno pečeno i sokovi će brže isteći pa ćete dobiti nejednako pečene, suve komade.