B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Turska ćufta, na Balkanu kao kod kuće!

autor: Gomex | 05.12.2019
Turska ćufta, na Balkanu kao kod kuće!

Pored ćevapa, baklava i bezbroj drugih specijaliteta koje su nam Turci ostavili u amanet, na listu se dodaje i specijalitet za koji se dugo mislilo da je švedski... Naime, Šveđani su zvanično priznali da je recept za ćufte iz izgnanstva u Turskoj početkom 18-og veka doneo švedski kralj Čarls. Pored toga, doneo je i recept za „kaldolmar“, odnosno sarme...

Turska kuhinja se smatra jednom od tri najbolje svetske kuhinje, što zbog upotrebe prirodnih sastojaka, što zbog raznovrsnosti recepata. Njihov uticaj na ostale kuhinje širom Evrope i Bliskog Istoka je neosporan, a jedno od njihovih jela su i ćufte (iako ih ima u skoro svim svetskim kuhinjama, u najrazličitijim varijantama).

Male tajne savršenih ćufti

Za pripremu ćufti, kažu da je ručno mešenje jedna od najbitnijih stavki. Ako ćufte mesite suvim rukama, meso će se zalepiti za prste i biće vam teško da oblikujete loptice. Zato pre oblikovanja malo nauljite ruke i formiranje ćufti će ići bez problema. Treba mesiti dovoljno da se sastojci spoje, ali da se komadići mlevenog mesa i dalje raspoznaju.

Ne morate se opterećivati da sve ćufte budu iste veličine, to zavisi od toga koje jelo pravite. Ako ih stavljate u supu, napravite manje ćufte, a ako ih služite kao posebno jelo u sosu, možete napravite veće loptice.

Mnoge domaćice kriju svoje male tajne za savršene ćufte - neke od njih potapaju prezle u mleko, druge koriste specijalne mešavine začina, dok je kod nekih tajna u posebnoj kombinaciji različitih vrsta mlevenog mesa. Uglavnom se svi slažu da ćufte moraju biti začinjene, jer bi bez začina imale ukus gotovo identičan pljeskavicama.

Eksperimentisanje sa začinima

Što se začina tiče, preporučujemo da se ne zadržavate samo na peršunu i bosiljku. Malo eksperimentisanja ne može da škodi. Dodajte ćuftama i origano i majoran, a možete dodati i seckani list nane, koja je poznata po tome što, osim arome koju daje, uspešno reguliše i varenje. Možete dodati i sasvim malo muskatnog oraščića, koji će dati fantastičnu, sebi svojstvenu aromu. Ako u ćufte stavljate i slani sir poput parmezana, slobodno smanjite količinu soli kojom solite samo meso.