B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Top 3 kulenijade kod nas

autor: Gomex | 09.01.2020
Top 3 kulenijade kod nas

Mnogo je manifestacija koje slave gastronomske užitke za koje je zaslužan kulen, a mi vam predstavljamo 3 najpoznatije kulenijade u našim krajevima.

Festival Klobas

U Bačkom Petrovcu se svakog februara već tradicionalno održava Festival „Klobas“ (poznat i pod imenom „Klobásafest“). Ova kulenijada se organizuje u sklopu proslave Dana Bačkog Petrovca i na festivalu se vrši ocenjivanje kulena svih zainteresovanih proizvođača ovog etno-gastronomskog specijaliteta, kao i prodaja kulena na licu mesta. Osim toga, postoji i takmičenje u spravljanju najukusnije sveže kobasice na tradicionalan način. Festival je propraćen kulturno-umetničkim programom tipičnim za kulturu Slovaka, koji prati i ocenjivanje za najbolju domaću rakiju, ali i tortijada i niz drugih događaja, uz mogućnost razgledanja kulturnih znamenitosti Bačkog Petrovca.

Kulen fest

Ova manifestacija posvećena je popularnom „Lemeškom“ kulenu i već dugi niz godina održava se polovinom septembra u naselju Svetozar Miletić, 12 kilometara udaljenom od Sombora. U pitanju je selo koje njegovi stanovnici od milja zovu Lemeš, iako se zvanično nikada nije tako zvalo. Naziv se odomaćio u narodu, pa otuda i naziv „Lemeški kulen“ za specijalitet koji se pravi od prvoklasnog svinjskog mesa. Na „Kulen festu“ koji obično traje dva dana - sjajne specijalitete tradicionalne kobasičarske proizvodnje, osim domaćih proizvođača, prikazuju i gosti iz Hrvatske i Mađarske, a pored takmičenja za najbolji kulen, može se videti i izložba najlepših kulena, kao i poneki nastup folklornih ansambala i tamburaških sastava.

Sremska kulenijada

Kako kaže legenda, grupa entuzijasta i zaljubljenika u kulen, dogovorila se uz hladan špricer 1999. da napravi prvu kulenijadu i zvanično proglasi onog ko najbolje pravi specijalitet karakterističan za ove krajeve. Mesto održavanja Sremske kulenijade menjalo se iz godine u godinu - od salaša, preko hotela, pa sve do 9. Sremske kulenijade, kada je Erdevik postao tradicionalno mesto održavanja. Svakog prvog vikenda juna, manifestaciju poseti preko 4.000 ljudi koji obiđu oko 100 tezgi postavljenih celom dužinom Erdevičkog parka. Ponosni izlagači u prilici su da posetiocima ponude različite specijalitete kao što su: kulen, šunka, kobasice, razne vrsta vina, sirevi, med, kolači i druge đakonije. Celodnevni kulturno-umetnički program upotpunjuju recitatori, pevači, trubači, folklorni ansambli (od dečjeg do seniorskog uzrasta), a u večernjim satima organizuju se i rok koncerti.