B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

SVE DOBRE STRANE KISELOMLEČNIH PROIZVODA

autor: Gomex | 14.06.2017
SVE DOBRE STRANE KISELOMLEČNIH PROIZVODA

Uprkos „moralnom prekoru” zbog sadržaja mlečne masti, kiselo mleko danas se smatra jednom od najpopularnijih zdravih namirnica. Hladno, kremasto, začinjeno desetinama aroma, prilagođenih raznim ukusima, u dijetama je zdrava i odlična zamena za sladolede i pudinge bogate kalorijama.

U Aziji i Evropi kiselo mleko i njegov brat jogurt mnogo su više od dijetetske hrane, bilo da se jedu sami bilo da se kombinuju s nekim od mnoštva kulinarskih dodataka i začina. Kiselo mleko je dodatak doručku, ali se na mnogo načina i kuva i peče, pri čemu dobija rafinirani ukus, baš kao i bilo koji od francuskih krem sosova za gurmane. U zemljama u kojima je deo kulinarskog dnevnog reda, kiselo mleko koristi se i u svečanim jelima. Dobro se slaže s indijskom paprenom hranom, kojoj daje svilenkast ukus, i mnogim jelima je dodatak za kraj, kao šlag na torti, uz beli luk.

Kiselo mleko ima veliki potencijal mešanja s drugim namirnicama. Retka su testa u kojima nema neke šolje kiselog mleka. To su kolači s voćem, čokoladom, orasima... Sva domaća masnija testa za doručak ili predjelo obavezno ga imaju kao neizostavan sastojak – pite, gibanice, proje, banice...

A tek salate! Veliki je udeo i doprinos kiselog mleka ukusu u svim hladnim i toplim čorbama, namazima s povrćem ili mesom, varivima, dipovima. Kiselo mleko lepo će se složiti i s krompirom, graškom, boranijom, bundevom i s jagnjetinom, teletinom, piletinom.

Začini kao što su beli luk, peršun, korijandar, kari, ruzmarin, zatim indijsko orašče, biber, nana, karanfilić, vanila, a naročito cimet, u dobrom su društvu kad su s kiselim mlekom. Ide i sa solju i šećerom i džemom i kremom.

Kleopatra u kiselom mleku

Veruje se da je svoju čuvenu lepotu Kleopatra dugovala kupkama u magarećem kiselom mleku. I danas se smatra da kiselo mleko korišćeno spolja ima jak učinak na sjaj kože. A svi se dobro sećamo da je pre pojave rupa u ozonskom sloju i krema s jakom zaštitom od sunca, najjača zaštita od opekotina bilo - kiselo mleko.

Veruje se, takođe, da pastiri na Kavkazu nose lentu najdugovečnijih ljudi zahvaljujući kefiru i drugim prerađevinama od sveže pomuzenog mleka.