Uprkos „moralnom prekoru” zbog sadržaja mlečne masti, kiselo mleko danas se smatra jednom od najpopularnijih zdravih namirnica. Hladno, kremasto, začinjeno desetinama aroma, prilagođenih raznim ukusima, u dijetama je zdrava i odlična zamena za sladolede i pudinge bogate kalorijama.
U Aziji i Evropi kiselo mleko i njegov brat jogurt mnogo su više od dijetetske hrane, bilo da se jedu sami bilo da se kombinuju s nekim od mnoštva kulinarskih dodataka i začina. Kiselo mleko je dodatak doručku, ali se na mnogo načina i kuva i peče, pri čemu dobija rafinirani ukus, baš kao i bilo koji od francuskih krem sosova za gurmane. U zemljama u kojima je deo kulinarskog dnevnog reda, kiselo mleko koristi se i u svečanim jelima. Dobro se slaže s indijskom paprenom hranom, kojoj daje svilenkast ukus, i mnogim jelima je dodatak za kraj, kao šlag na torti, uz beli luk.
Kiselo mleko ima veliki potencijal mešanja s drugim namirnicama. Retka su testa u kojima nema neke šolje kiselog mleka. To su kolači s voćem, čokoladom, orasima... Sva domaća masnija testa za doručak ili predjelo obavezno ga imaju kao neizostavan sastojak – pite, gibanice, proje, banice...
A tek salate! Veliki je udeo i doprinos kiselog mleka ukusu u svim hladnim i toplim čorbama, namazima s povrćem ili mesom, varivima, dipovima. Kiselo mleko lepo će se složiti i s krompirom, graškom, boranijom, bundevom i s jagnjetinom, teletinom, piletinom.
Začini kao što su beli luk, peršun, korijandar, kari, ruzmarin, zatim indijsko orašče, biber, nana, karanfilić, vanila, a naročito cimet, u dobrom su društvu kad su s kiselim mlekom. Ide i sa solju i šećerom i džemom i kremom.
Kleopatra u kiselom mleku
Veruje se da je svoju čuvenu lepotu Kleopatra dugovala kupkama u magarećem kiselom mleku. I danas se smatra da kiselo mleko korišćeno spolja ima jak učinak na sjaj kože. A svi se dobro sećamo da je pre pojave rupa u ozonskom sloju i krema s jakom zaštitom od sunca, najjača zaštita od opekotina bilo - kiselo mleko.
Veruje se, takođe, da pastiri na Kavkazu nose lentu najdugovečnijih ljudi zahvaljujući kefiru i drugim prerađevinama od sveže pomuzenog mleka.