B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

ŠUNKA SE VOLE!

autor: Gomex | 20.12.2017
ŠUNKA SE VOLE!

Nekada je u Vojvodini bilo pravilo da se „žena pazi, a šunka se vole!“. Ta vešto osmišljena dosetka vekovima je imala opravdanje, jer je šunka bila i ostala najveći gastronomski dragulj na ovim prostorima. Osušeni zadnji but od svinje bio je deo porodičnog ponosa i statusa.

Ko je imao šunku, ne samo da je bio srećan, već je mogao da bude spokojan da mu porodica neće gladovati, a i da će biti u prilici da u toj mesnoj poslastici uživaju i gosti...

Većina šunki podleže usoljavanju, sazrevanju, kuvanju, pečenju ili sušenju, sa dimljenjem ili bez dimljenja.

Kuvana šunka se priprema od krupnijeg komada mesa od buta ili plećke. Ono se oblikuje, usoljava, prolazi kroz fazu sazrevanja, nakon čega se kuva, tako što u sredini mesa temperatura treba da bude 72 stepena. Ponekad se kuvana šunka peče ili dimi.

Sušena šunka se priprema od krupnijih komada mesa. Najpre se meso, najčešće od buta ili plećke oblikuje, usoljava, sazreva i na kraju se suši sa ili bez dimljenja.

Tehnologija pripremanja šunke je donekle različita od one kojom se pravi pršuta, što je u stvari isto jer se oba delikatesa dobijaju od zadnjeg svinjskog buta. Šunka se u Vojvodini priprema od novembra do januara (u vreme svinjokolja), salamuri, dimi i – suši!

Upravo ovih dana, šunke iz pušnice, posle tavana, podruma... spremne su za trpezu. Ratari su obično načinjali šunku u vreme vršidbe, kad sazri žito i prispe paradajz! Najbolji ukus i doživljaj vojvođanske šunke je kad se odseče parče kao dlan, debljine „s prsta“ i kad se jede – bricom u ’ladoviini!

Uz Srbiju, šunka kao delikates cenjena je u okruženju i Evropi: proizvode je i rado jedu u susednoj Hrvatskoj (Slavoniji, Dalmaciji i Istri), Crnoj Gori, Sloveniji, a posebno u Italiji i Španiji gde je najčuveniji gastronomski delikates. Španci svoje šunke pod nazivom “iberiko hamon” (koje se inače ne dime) uglavnom nude u svojoj zemlji i to u „muzejima šunki“, a izvoze je na većinu svetskih meridijana.