B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

STO NAČINA DA NAZDRAVITE JOGURTOM

autor: Gomex | 18.10.2017
STO NAČINA DA NAZDRAVITE JOGURTOM

Ovaj kiselomlečni proizvod je na našim prostorima jedan od najomiljeniji i jednostavno nema konkurenciju. Nema frižidera u kome ga nema. Konzumiramo ga uz razna peciva, sendviče, muslije a uz burek je poslovično vezan.

Evo još nekoliko zanimljivih predloga kako obogatiti ishranu jogurtom uz ostale namirnice.

Jogurt je dobro konzumirati svakodnevno, ne samo zato što osvežava, već i zbog njegovih za organizam stimulišućih prijateljskih bakterija (probiotika) koji suzbijaju štetne bakterije i tako pomažu u probavi.

Osim samostalnog konzumiranja ohlađenog jogurta, možete ga koristiti u hladnim salatama od kojih je jedna od poznatijih salata sa svežim krastavcima.

Jogurt po potrebi možete razrediti sa vodom. Popularno tursko piće u kojem je jogurt u kombinaciji sa mineralnom vodom i solju naziva se “ayran”.

Jogurt možete da koristite kao osnovu za hladne supe i čorbe kao što je supa od kapra ili krastavaca, zatim kao osnovu za hladne umake kao što je umak od rena i dressinge koji se svakodnevno upotrebljavaju kod začinjavanja lisnatih i ostalih svežih salata.

Koristite jogurt u istim količinama kao zamenu za majonez ili kiselu pavlaku u umacima i prelivima za salatu, naročito kod recepata za smanjenje kalorija.

Gušći jogurt iz kojeg je istisnuta surutka možete upotrebiti u mnogim toplim jelima  kao dodatak ili zamenu za kiselu pavlaku kod posluživanja mesa, povrća i raznih priloga. Ako dodate jogurt umesto pavlake u kuvano jelo ono ne sme da prokuva, a ako zagrevate jogurt izbegavajte posuđe od aluminijuma.

U jogurtu možete marinirati belo meso, a naročito piletinu  koja bi trebala da bude u jogurtu bez ostalih dodataka od šest do osam sati. Marinirano pileće meso biće ukusnije i nežnije.

Jogurt se dobro slaže sa suvim i svežim voćem, npr. malinama, borovnicama, jagodama, jabukama, breskvama, bananama, kokosom, orasima zatim sa medom, zobi, šargarepom, lukom, rotkvicama, krastavcima i dr.

Žitarice se naročito dobro uklapaju sa kiselkastim ukusom i strukturom jogurta, pa je normalno da ulazi u svakodnevni jutarnji obrok, a vrlo često i večernji.

Istraživanja pokazuju da povećana konzumacija jogurta doprinosi produženju života i jačanju imunološkog sastava.

Mlečna kiselina spada u grupu alfa-hidroksi kiselina. Drugim rečima, kad jogurt stavite na lice on ima jako blagotvorno delovanje da ga i najosetljivija koža može podneti. Jogurt tako može ujednačiti kožu, zategnuti je i očistiti. Operite lice, nanesite tanak sloj običnog jogurta na obraze, vrat i grudi i ostavite 20 minuta. Isperite mlakom vodom. Tretman možete koristiti svakog dana.