B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Šta je pilav a šta je rižoto?

autor: Gomex | 10.01.2019
Šta je pilav a šta je rižoto?

Mnogi misle da su pilav i rižoto jedno te isto, ali greše. Naime, prilikom pripreme rižota pirinač se mora obavezno prvo propržiti, dok se za spremanje pilava samo kuva na vodi ili u drugoj tečnosti. Pilav je reč persijskog porekla i označava gusto skuvani pirinač.

Potpuno smo ubeđeni da je pilav jedno od jela koje je obeležilo detinjstvo skoro svakoga od nas. Neke su bake ili mame pilav spremale od celih parčadi piletine, neke su sekle parčiće bez kostiju, neke su čak pravile od junetine, ćuretine ili nekog drugog mesa. Svako je pravio prema svojim mogućnostima, ukusu, nahođenju. Ipak, ono što je karakteristično je da je to jelo od pirinča koji se kuva u supi i onda se, nakon što pirinač upije tečnost, i zapeče, tako da mestičavo dobije onu finu hrskavu koricu.

Pilav-lagan a sit

Ponekad su neka jednostavna jela tako dobra i tako pogodna za one dane kada nam se ne jede neka teška hrana, za koju je pritom potrebno dosta vremena da se napravi. Štaviše, poželjno je jesti laganu hranu što češće, jer tako naš organizam ne trpi. Možda ste primetili da vam se nakon obilnog obroka spava, a to je zbog toga što je sva energija otišla na varenje hrane, tako da vama nije ostalo dovoljno ni za obične aktivnosti. Zbog toga je nužno jesti odabranu, zdravu hranu, koja nam ne oduzima energiju, već suprotno, dodaje nam još, tako da budemo energičniji i zdraviji.

Pilav je svakako odličan izbor ukoliko želite da pojedete nešto lagano i zdravo, a da pritom ostanete siti. Postoji pogrešno mišljenje da nam je potrebno dosta hrane kako bismo se osećali sito, poenta jeste uneti hranu koja je bogata zdravim kalorijama, masnoćama i nutrijentima, koji će nahraniti naš organizam na pravi način. Pilav sa piletinom svakako sadrži sve navedeno, pritom se lako priprema.

Pilav i piletina

Zapravo, svi zdravi obroci se veoma lako pripremaju, i brzo, tako da ne postoje izgovori, već samo malo dobre volje i želje da svoju ishranu dovedete u red. Ako u skorije vreme niste pripremili pilav, onda je vreme da sledeći ručak zamiriše na piletinu i aromatične začine.

Piletina je najzastupljenija vrsta mesa u kulinarstvu i može se pripremati na najrazličitije načine. Kako se piletina sastoji od bataka, karabataka, krilaca, belog mesa ili pilećeg filea, pilećih ledja i pileće džigerice, kao i celog pileta, tako se svakom delu pileta može pristupiti na poseban način kako bi mogli da izvučemo najbolje od piletine: hrskava krilca, sočne pileće grudi, aromatične batake ili zdravu salatu sa pilećim fileom. Piletina predstavlja idealan, balansiran spoj prelepog ukusa i zdravlja.