B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

ŠTA DA RADIM KADA VOLIM LJUTO?

autor: Gomex | 26.10.2016
ŠTA DA RADIM KADA VOLIM LJUTO?

  ↵
Osnovne odlike naše domaće kuhinje su kvalitet namirnica, sveže i sočno meso, jaki ukusi i mirisi povrća i voća koji nisu pokriveni začinima i sosevima. Slabo se koriste pojačivači ukusa.

Načini pripreme hrane su raznovrsni, hrana se kuva, prži i peče, priprema na ražnju ili u saču. Na ukus se intezivno utiče i belim lukom, suvim šljivama, orasima i medom. Tradicionalni začini našeg podneblja su ruzmarin, majčina dušica, peršun, vlašac i bosiljak, biber, lovorov list, mlevena suva i sveža ljuta paprika.

Ljuto u tanjiru povećava energiju, jača imuni sistem, povećava budnost i koncentraciju, poboljšava cirkulaciju, potpomaže varenju i topi masne naslage. Kome želudac može da podnese ljutu hranu, za njega nema ograničenja u količini. Ljute namirnice aktiviraju senzore za toplinu, pa nije nikakvo čudo da osoba koja je pojela nešto ljuto kaže da joj je jako vruće. Mi ćemo se ipak držati naše kuhinje i preporučićemo nešto jesenje i pikantno.

Kao samostalno jelo kiseli kupus je neiscpna inspiracija - cela Evropa se hranila ovim povrćem: od poljskog Bigoša, nemačkih dinstanih ili zapečenih varijanti sa suvim mesom, mađarskih opako oštrih Szekely gulaša, podvarka i sarme koji nam stigoše od Bugara i bogata ruska varijanta čorbe od kiselog kupusa i svežeg mesa Šči, samo su neki najpoznatiji tradicionalni recepti. Sa ovih prostora, “lički kupus” sa suvim mesom ne stidi se konkurencije.

Ako odlučite da spremate nešto iz naše domaće kuhinje a ako ste u žurbi, kobasice pečene u rerni odličan su izbor za ručak na brzinu. Iako je ovo način pripreme koji zahteva najduže vreme pečenja, imate najmanje posla. Kobasice se na ovaj način peku ravnomerno sa svih strana pa možete za to vreme da radite nešto drugo ili da odmorite umesto da ih okrećete.

Ljuta kobasica u podvarku

Sastojci: 2 kg kiselog kupusa ribanca, 500g ljutih kobasica, 500 g dimljene slanine, 2 čena belog luka, 6 kašika masti, biber

Priprema: Kupus oprati hladnom vodom i staviti u dublju šerpu. Naliti čašom hladne vode i dodati mast. Krčkati na tihoj vatri, na šporetu, oko 60 minuta. Dodati izgnječen beli luk i biber. Odozgo poređati slaninu isečenu na režnjeve i cele kobasice. Staviti u zagrejanu rernu i peći 30 minuta