B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Slaganje sarme

autor: Gomex | 01.04.2018
Slaganje sarme

O značaju, autentičnosti i šarmu sarme „nacionale” je do sada potrošeno toliko reči da je ovo jelo postavljeno na tron srpskih nacionalnih specijaliteta. Pomalo smo zaboravili da dolaze nove generacije koje u trci sa vremenom na društvenim mrežama ulaze u život ne znajući da smotaju sarmu...

Slaganje sarmi u lonac je - umeće. Na dno posude se stave tri-četiri lista neiskorišćenog kiselog  kupusa, a preko njih se pospe isečena slaninica i na manje komadiće isečen čen belog luka. U prizemlje lonca se stavljaju biber u zrnu i list lorbera. Tek onda se ređaju sarme: prvo po obodu u krug, a onda između, dok se ne pokrije dno. Preko ovog reda se nabaci štogod od suvog mesa, a najbolje suva rebra. Onda opet idu sarme, između kojih se ušuškaju komadi očišćenog belog luka i slaninica ili komadi suvih rebara, pa opet sarme, ako ih je preostalo.

To koliko će sarma biti masna određuje to koliko masna suva rebra i koliko slanine stavite u lonac. Budite svesni da će pirinač dosta masti da upije i da je sarma kalorično jelo. Kad je slaganje sarmi završeno, sarma se nalije hladnom vodom da dobro ogrezne, pa stavi na plotnu. Kako će vrlo brzo onaj pirinač u sarmi da pokupi gotovo svu vodu, sarme moraju da se dolivaju, ali se ovo čini mlakom vodom, ovog puta obilato.

Kako god da se pripremaju, oko sarmi je uvek dosta posla. Zato je nepisano pravilo da se sarme uvek spremaju u povećoj posudi. Onda se sarme ostave da se krčkaju koliko god hoćete, ništa im neće biti. Veruje se da su sarme ukusnije što se duže krčkaju i što se više puta podgrevaju. Ovo drugo ipak izbegavajte zbog zdravlja a ako imate mogućnosti sarma ima najbolji ukus iz glinenih posuda.

Sarme se jedu uz prilog od kiselog mleka ili prelivene pavlakom. Urnebes salata je takođe adekvatna uz sarme. Sarma nema potrebu da se uz nju jede bilo kakva salata od povrća. Od pića dobro i kvalitetno crveno vino prati jedenje sarmi.

Umotavanje sarmi je za neke nerešiva zagonetka. Očišćen i opran list kiselog kupusa se stavi na dlan, pa onda, bliže korenu a po sredini, stavi se kašika nadeva za sarme. Onda počne da se roluje ali čim je nadev pokriven, krajevi lista se savijaju ka unutra, pa se nastavi sa motanjem do kraja. Iako će se mnogima ovakva konstrukcija sarme učiniti nesigurnom, nije tako: čim onaj pirinač iz nadeva nabubri pri kuvanju, stvori se poseban unutrašnji pritisak koji će sarmu držati na okupu.