B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

SARMA KRALJICA TRPEZE!

autor: Gomex | 04.10.2017
SARMA KRALJICA TRPEZE!

Da ne bude zabune: sarma o kojoj vredi pisati isključivo je sarma od kiselog kupusa, dok je sarmica od zelja ili od slatkog kupusa, samo zahvaljujući postupku pripreme uspela da zasluži to ponosno ime.

Sarma je turska reč koja u bukvalnom prevodu znači „zamotana stvar“ a može se zvati i „yaramak“ ili „punjena stvar“. Naziv sarma se u Turskoj može odnositi i na baklave ili slatke kolače, a za samo jelo postoji više naziva u zavisnosti po kom receptu se prave.

Znate li koliko postoji vrsta sarmi u Srbiji? Pa onoliko koliko ima domaćinstava. Jer ljudi kažu da se svaki recept bar po nečemu razlikuje.

Sada se toliko razvila umetnost sarme da je možeš zaviti u svašta, a i u zavitak može toliko toga da se stavi. Zato zapravo i možemo reći da istu sarmu ne možeš dva puta probati.
Ipak postoje neke osnovne kategorije kada je reč o vrstama sarme. Sarma sa kiselim kupusom, mesom i pirinčem je naravno najpoznatija i najučestalija sarma na srpskim trpezama. Domaćice će reći da je važno da meso bude dobro udinstano, list kupusa mek i bez velikih žila. Ipak, mnoge će tvrditi da je glavni sastojak dobre sarme - ljubav...

U Srbiji se sarma kuva od lišća kiselog kupusa, mlevenog mesa, pirinča i začina. Urolane sarme se polako kuvaju duže vreme u velikim posudama sa mašću i komadima dimljenog svinjskog mesa, začinjena biljnim začinima, lovorom i paprikom. Neki porodični recepti uključuju stvaljanje sarme u rernu kako bi se “zapekla” i na taj način se dobija specifičan i pikantan ukus.

Sarma je u Srbiji jedno od osnovnih prehrambenih jela za svečane prilike kao što su Božić, Nova godina, Uskrs, rođendani, svadbe, slave… Određeni srpski recepti podrazumevaju pripremljenu sarmu u skladu sa hrišćanskim verskim pravoslavnim ograničenjem upotrebe mesa i životinjske masti tokom razdoblja slava. Posna sarma je obično punjena pirinčem, seckanom šargarepom, lukom, začinima, povremeno sa orasima ili čak sa komadima dimljene ribe kuvanih u vodi i biljnom ulju. Iako se može jesti sa hlebom, obično se služi sa projom ili kukuruznim hlebom i to dok je još vruć.

Sarma je dugo važila i za osnovni test koji bi svaka domaćica trebalo da položi ukoliko želi da se uda. Test je naravno podrazumevao da kandidatkinja mora da zna da smota sarmu ako želi biti smatrana ozbiljnom domaćicom. Ovakvi testovi se sad već mogu smatrati zastarelim možda kao i ručno motanje sarme. Internet je nedavno zapalila vest o mašinici za motanje sarme. Najveća zamerka internet publike je ta što mašina pravi suviše male sarme. A svi znamo da male sarme i nisu baš omiljene...

Pa mi smo i oko sarme podeljeni...

Kako napraviti najbolje sarme na svetu? Već na prvi pogled se mogu uočiti dve oprečne škole pripremanja ovog predivnog specijaliteta: jedna zagovara krupne primerke sarme, veličine pesnice, druga sitnije sarme, bar upola manje. Obe kuvarske varijante imaju svoje prednosti, baš kao i nedostatke.Krupne sarme zahtevaju veće listove, a njih se malo može ubrati s glavice kiselog kupusa; takođe, troši se i više nadeva za sarme. Male sarme su zgodne za rukovanje ali zahtevaju mnogo više posla i umeća. I na prvi zalogaj razlikuju se dva pristupa sarmama: neki za nadev za sarme koriste samo juneće, a neki mešano juneće i svinjsko meso. Ali, to je već stvar ukusa.
Neki sarme zapržavaju, neki ne: neki ih zapeku u rerni, nekima to nije ni na kraj pameti: jedni ovo, drugi ono… U stvari, svako je sam svoj majstor, svako nek priprema sarme kako mu najviše odgovara.