B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

ŠARENI DELIKATES

autor: Gomex | 11.10.2016
ŠARENI DELIKATES

Iako imenom ne nagoveštava ništa fino, švargla je u stvari jedna od najkvalitetnijih kobasica. Jer, sprema se isključivo od glave, kolenica, srca i papaka tek da se sve bolje stegne. Dakle, gotovo od čistog mesa.

Sve ovo se skuva u velikom kazanu dok meso ne počne samo da spada s kostiju, izvadi se iz supe, ali ona se ne baca. Ohladi se, otkosti, pa iseče na krupne komade, kocke od oko pet santimetara. Sve se uspe u veliku posudu, nalije se litar i po do dve supe u kojoj se kuvalo, posoli, začini tucanom ljutom paprikom, mlevenim biberom i korijanderom u zrnu, pa blago meša da se komadi ne raspadnu.

Dobro oprani želudac se napuni mesnom masom, čvrsto da ne bude ni mehurića vazduha. Zavežu se krajevi, pa se burag vrati u onu supu i na temperaturi oko 65 stepeni kuva se još oko jedan sat. Tako je švargla, kad se ohladi, spremna za jelo, ali neki vole i da je bace na dim svega nekoliko sati, da dobije pikantniji ukus i miris.

Ovaj tradicionalni specijalitet kojeg se mnogi gnušaju zbog sastojaka koji se koriste za pripremu, ima dosta svojih poklonika, dok oni drugi samo zažmure na jedno oko i jedu. Neki s pravom naglašavaju da u švargli ima svega onoga što svaki dan jedete u nekoj pašteti, samo bez hemije.

Švargla je inače nemački specijalitet i potiče od nemačke reči “schwartenmagen” i označava svinjski želudac ispunjen parčićima mesa od svinjske glave, srca, kolenica, džigerica i sa začinima. Stanovnici srednjovekovne Nemačke pripremali su švargle kako bi imali čime da se prehrane tokom hladnih zima. Švarglu čuvajte na hladnom, a kada dođe do posluživanja predlažemo da u njoj uživate na tradicionalan način: nasečeno kao hladno predjelo sa lukom i domaćim hlebom.