B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Riblja čorba ne izlazi iz gastro trendova!

autor: Gomex | 21.03.2019
Riblja čorba ne izlazi iz gastro trendova!

Riba se u ishrani čoveka koristi od pamtiveka. Ili, bolje je reći - od kada je čovek otkrio način da ribu lovi mrežama i udicama. U pećinama iznad grada Kastiljesa u Španiji otkriveni su crteži neandretalaca koji nedvosmisleno pokazuju da je pećinski čovek koristio ribu za svoje potrebe. Otkrićem vatre, otvorile su se i brojne mogućnosti pripremanja ribe. Naravno, naši preci ribu su prvo pekli, da bi se, par hiljada godina kasnije, usudili i da je skuvaju...

Riba se u Srbiji jela oduvek i u svakoj prilici

Ne zna se ko je prvi rekao “da je riba meso, ne bi Srbi njome postili” jer je autor ostao nepoznat, valjda i zbog toga što je njegova tvrdnja - netačna. Naime, riba jeste meso, a ovde se jela oduvek i u svakoj prilici.

Malo je poznato da je ona vekovima bila jedna od osnovnih životnih namirnica naših predaka, posebno onih koji su živeli u širem priobalju reka ili na primorju. Istorija bizarnosti spominje da je za venčanje cara Dušana, od Beograda do Skoplja prenesena jedna velika dunavska moruna, i to živa! A kako - to blagi Bog zna... Engleski putopisac Edvard Braun zabeležio je još 1669. godine u Beogradu sledeće: “Riba je mnogo tražena roba, jer se ovde mnogo posti - gotovo pola godine - a ribom su bogati i Dunav i Tisa”. Za Tisu je zapisano da se sastoji od dva elementa: od vode i ribe.

Nešto kasnije i turski putopisac Evlija Čelebija beleži da su najpoznatiji srpski specijaliteti: ćureće pečenje, kapama od punjene kokoške i - đuveč od šarana i jesetre, sa latinskim hlebom ili somunom. Za ribu se u Srbiji kaže da mora da pliva tri puta: u vodi, u ulju i, konačno, u vinu. To pravilo, valjda, poštuju u celom svetu.

Tajna riblje čorbe

Savremeno doba znatno je olakšalo pripremu ovog zdravog jela. Danas se na rafovima trgovina mogu pronaći unapred pripremljena pakovanja ribe za čorbu, kao i razni praškasti dodaci koje jednostavno usuti u vodu.

Ono što savremena nauka nikada neće moći da uprosti je vreme potrebno za kuvanje dobre riblje čorbe. Kuvari i vrsni majstori pripreme ovog jela od riba saglasni da je idealna dužina kuvanja od dva do četiri sata, u zavisnosti od vrste ribe. Neki na kraju razbiju jaje (ukoliko se priprema tzv. “alaska čorba”) a neki vole da dodaju toliko ljutog da prosto suze krenu dok se čorba degustira. Bilo kako bilo, riblja čorba predstavlja značajan link između prošlosti i sadašnjosti kulinarstva, sa indicijama da će tako biti i u budućnosti.