Moderan pristup razvoja turističke ponude nekog regiona podrazumeva isticanje i brendiranje određenog karakterističnog detalja, geografije, arhitekture ili običaja... Ono po čemu nas ljudi u svetu prepoznaju je iznad svega gastronomija.
Pa zašto onda nebi poradili na tome?
Kobasicijada - Ko voli kobasice svakako mora posetiti Međunarodni festival kobasica koji se održava svakog februara u Turiji, u blizini Srbobrana. Glavna atrakcija Kobasicijade je džinovska kobasica čija se dužina svake godine produžava za metar i iznova obara svetski rekord. Prošle godine, vešti mesari napravili su kobasicu dugačku čak 2.027 metara.
Roštiljijada - Ovo je manifestacija po kojoj se prepoznaje Leskovac. Prema broju posetilaca spada u sam vrh turističkih priredbi u Srbiji. Za sedam dana trajanja ovu manifestaciju poseti preko 200.000 gostiju. Roštiljijada je autentični, najveći i najposećeniji festival roštilja i mesa u ovom delu Evrope.
Kulenijada - U Erdeviku se svakog maja već 12 godina zaredom organizuje manifestacija pod nazivom “Sremska kulenijada”, a posetioci mogu da probaju šunke, razne kobasice, vina, sireve, med i poslastice.
Čvarak fest - Nadomak Novog Sada obeležava se “praznik čvaraka”. Selo Kać, rodno mesto čuvene Ajnštajnove žene Mileve Marić, ugošćava sve one obožavaoce koji su spremni da se oprobaju u proizvodnji ove čuvene “poslastice”.
Slaninijada - Februar je rezervisan za neprocenjivi deo svinjskog mesa – slaninu. Tada u maleno Kačarevo pristižu turisti iz celog sveta i to na tri dana. Zanimljive su svakako i igre koje se organizuju na taj dan u kategorijama “hvatanje svinje iz džaka” i “svinjokolj na tradicionalni način”. Učesnici se takmiče i u spremanju paprikaša i topljenju masti.