B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

RECEPTURA OBRADE ŠUNKE!

autor: Gomex | 23.08.2017
RECEPTURA OBRADE ŠUNKE!

Šunka je jedan od proizvoda od mesa koji imaju veliku popularnost u svetu. Sa tradicionalnim evropskim korenima, šunka je namirnica koja se po pravilu proizvodi od sušenog mesa svinjskog buta ili plećke.

Mada tradicionalni recept za proizvodnju šunke traži da se meso suši u određenim uslovima, veliki deo proizvoda koji se danas nude na tržištu su dimljena ili kuvano-dimljena šunka. Većina šunki podleže usoljavanju, sazrevanju, kuvanju, pečenju ili sušenju, sa dimljenjem ili bez dimljenja.

Kuvana šunka se priprema od krupnijeg komada mesa od buta ili plećke. Ono se oblikuje, usoljava, prolazi kroz fazu sazrevanja, nakon čega se kuva, tako što u sredini mesa temperatura treba da bude 72 stepena. Ponekad se kuvana šunka peče ili dimi.

Sušena šunka se priprema od krupnijih komada mesa. Najpre se meso, najčešće od buta ili plećke oblikuje, usoljava, sazreva i na kraju se suši sa ili bez dimljenja.

Šunka od krupnije naseckanih komada je široko rasprostranjen proizvod. Priprema se od krupnije naseckanih komada mesa i dopušteno je do 5% vidljive masnoće. Kao i kod ostalih vrsta šunke, najpre su usoljava, zatim sledi proces sazrevanja i kuvanja do dostizanja temperature od 72 stepena u sredini mesa. Na kraju može da se dimi.

Šunka kao finalni proizvod je u širokoj upotrebi u kulinarskoj umetnosti. Sa njom se pripremaju jednostavna i ukusna predjela, sendviči, salate, pice, a šunka sa prilozima garantuje odličan ukus. Postoji bezbroj zapečenih jela sa povrćem i sosovima, koja se pripremaju sa šunkom.

Šunka je često dodatak nadevima za razna peciva - kiševe, slane pite, domaće pite.

Najskuplja i najvrednija šunka na svetu!

Najskuplja šunka na svetu se zove Huelva i nedavno je njena cena dostigla astronomskih 4.100 evra po komadu.

Čovek koji je lansirao ovu šunku je Katalonac Edvardo Donato iz Kortagane. Edvardo već 26 godina uspeva da proizvodi šunku koju pravi od jedinstvene sorte svinja po nazivu Iberijski Jabugo, vrste koja je već dugo gotovo pred samim istrebljenjem. On godišnje uspe da proda do 80 šunki od sorte koja u ovom trenutku broji nešto više od sto komada na čitavom  svetu. Edvardo odbija da bude klasifikovan kao čovek koji prodaje najskuplju šunku na svetu. Kako sam kaže više bi mu prijalo da njegovu šunku nazivaju najvrednijom, jer su za njenu proizvodnju bile potrebne decenije strpljenja, posvećenja, strasti i zadovoljstva.