B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

PRŽENJE NIKAD NIJE BILO LAKŠE

autor: Gomex | 22.02.2018
PRŽENJE NIKAD NIJE BILO LAKŠE

Domaćice dobro znaju koliko može da bude frustrirajuće kada se hrana tokom pripremanja zalepi za tiganj. Dok opere ulepljene sudove, čoveku ponekad bukvalno može da presedne obrok koji je upravo pojeo.

Najbolji za prženje su tiganji sa izuzetno dugotrajnom nelepljivom oblogom otpornom na ogrebotine, ojačanom mineralnim česticama koji imaju Thermospot - indikator optimalne tem-perature kuvanja. Pod uticajem toplote, hrana oslobađa vodu, a para koja nastaje sprečava hranu da se lepi za tiganj.

Pre svega, proverite da je tiganj dobro zagrejan pre nego što u njega stavite hranu. Hrana se prži obično na temperaturama od 180 do 220 stepeni Celzijusa.

Ako ste ikad gledali postupak dubokog prženja, primetili ste da se na hrani, odmah po ubacivanju u ulje, pojavljuju mehurići. Iako deluje da ulje ključa, zapravo je reč o vreloj pari koja izlazi iz hrane. Isparavanje je zbog visoke temperature tako naglo, da hrana kada bismo je gledali pod mikroskopom, izgleda kao da eksplodira na više mesta na površini.

Što više vodene pare izađe iz namirnica, njihova površina postaje dehidrirana, što ostavlja hrskav omotač. Čim vlaga izađe iz spoljnjeg sloja, toplota još brže putuje do središta hrane.Vodena para nastavlja da “beži”, ali ćete tokom spremanja viđati sve manje mehurića. To je znak, da je jelo gotovo spremno, a čim primetite i da korica postaje “zlatna”, vreme je da se hrana izvadi na tanjir.

Ako pržite hranu kod kuće, uvek dolazi do gubitka temperature nakon što hranu spustite u ulje, ali većina recepata na to i računa. Na primer, u receptu piše da ulje treba da zagrejete do 190 stepeni, zato što je već uračunato da će temperatura pasti na 180 kada u tiganj stavite hranu.

Međutim, ako pretrpate tiganj, temperatura će pasti i ispod očekivanog nivoa, a jelo će biti neprijatno masno, jer niže temperature znače i sporije otpuštanje vodene pare.

Preteranu masnoću može izazvati i odlaganje serviranja, zbog čega hrana predugo ostaje u ulju. Ukoliko ste jelo spremili ranije, najbolje bi bilo da ga izvadite iz tiganja ili friteze, poredate na pleh i stavite u rernu na nekih 80 – 90 stepeni, kako se ne bi ohladilo do posluživanja.