B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Predjelo, zakuska, ili meze?

autor: Gomex | 10.10.2019
Predjelo, zakuska, ili meze?

Običaj da se pre jela nešto prezalogaji nije samo naš... Od Mediterana pa do Bliskog istoka i u mnogim drugim zemljama se smatra obaveznim delom glavnog obroka - bio taj obrok večera ili ručak.

Kažu da meze treba da probudi apetit i da bude uvertira za glavno jelo. Negde ga odlikuju laki zalogaji od suhomesnatih proizvoda, sireva, maslina, pečurki, povrća, pa čak i voća, ali je zajedničko za većinu zemalja da imaju neku vrstu pite sa različitim punjenjem kao deo predjela. Predjelo može da bude i toplo i hladno i podjednako je zastupljeno u restoranima, kao i u kućnoj varijanti. 

Antipasto

Što znači “pre jela” se u Italiji uobičajeno služi pre glavnog obroka. Sastoji se od suhomesnatih proizvoda, sireva, maslina, pečurki i povrća. Uobičajeno je da se u lokalima predjelo bira od delikatesa koji su izloženi u vitrini i koji se seku na licu mesta i slažu na tanjir.

Tapas

Španska užina ili zalogaji su važan deo španske kulture. Postoje mnogi mitovi koji oodređuju njihovo poreklo. Jedan je da su slani zalogaji postavljani na čaše sa šerijem kako bi se sprečilo da muve uleću u piće. Sami zalogaji su zbog soli izazivali dodatnu žeđ, pa je ovo bio način da se podigne prodaja u barovima. Reč “tapa” na španskom znači “pokrivanje”. U velikom broju Tapas lokala koji predstavljaju pravo gastronomsko bogastvo Španije, uglavnom se jede u društvu, stojeći. Španci popunjavaju vreme između ručka i večere, obilascima (Tapeo) različitih tapas barova. Uglavnom se poslužuju zalogaji sa maslinama, ribom i morskim plodovima, suhomesnati proizvodi, povrće…

Zakuska

U Rusiji se predjelo servira na stolu pre glavnog jela i sastoji se od hladnih odrezaka, usoljene ribe, piroški, turšije, punjenih jaja…

Meze

Ova reč u mnogim zemljama označava isto, selekciju manjih zalogaja koja se servira pre glavnog jela. U Turskoj se najčešće služi beli sir, dinja, krem od ljutih paprika sa orasima, gusti jogurt sa začinskim biljem, salata od plavog patlidžana, sarma, lignje, ćufte sa bulgurom…U Grčkoj se meze sastoji od morskih plodova i ribe, salate od plavog patlidžana, feta sira i povrća… U Libanu se služe humus, tahini, salate, jogurt, mesni ražnjići…

Sve tri reči su kod nas odomaćene, valjda zato što naše predjelo ima toliko toga da ponudi, pa onda možemo nešto i da „zamezimo“ između „predjela“ i „zakuske“.

Kod nas su predjelo i šunka i pršuta, kajmak, sir i kačkavalj, ali je predjelo i Ruska salata i rinflajš i sarmica od zelja; može da bude i „ladno“ pečenje, ako posle toga sledi toplo, a sve to uz hleb, pitu, pogaču ili sva tri...

Neki put se sa predjelom pretera, pa se do glavnog jela ni ne stigne, ali ova činjenica kao i broj reči koje za predjelo koristimo, samo govori u prilog tome koliko volimo da prezalogajimo - i na veliko i na malo.