B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Pozna jesen u znaku kobasica

autor: Gomex | 21.11.2019
Pozna jesen u znaku kobasica

Prvi put se o njima pisalo pre čak 4000 ili 5000 godina... Homer je o kobasicama govorio u Odiseji, a Ciceron ih je pominjao u nekim svojim spisima.

Pretpostavlja se da je ovaj proizvod osmišljen sa ciljem da se meso ne pokvari, jer tada nije bilo mogućnosti čuvanja svežeg mesa na duži vremenski period. 

Nemci-najveći ljubitelji kobasica

Reč „kobasica“ je izveden iz stare francuske reči “Saussiche”, nastale od latinske reči “Salsus” koja je značila “slano”. Poznata je duga tradicija proizvodnje kobasica i u Francuskoj, ali i Nemačkoj, Poljskoj i Mađarskoj.

Najveći ljubitelji kobasica u Evropi su verovatno Nemci, koji su čak otvorili i Muzej kobasica u Holzhausenu. Ideja se javila kada je prvi put pronađen izdati račun za prodaju kobasice u Arnstadtu, gradu nedaleko Holzhausena.

Sremska ili peglana kobasica?

I kod nas u Srbiji se prave odlične kobasice. Jedna vrsta se upravo tako i zove - Srpska Kobasica. U Vojvodini su najpoznatije Sremske, a najneobičnija kobasica nam dolazi iz Pirota, zovu je Peglana kobasica. Ova kobasica neobičnog izgleda je pljosnata i napravljena od tri vrste mesa. Karakteristična je za Pirot i okolinu.

Slavonci i Baranjci su u Hrvatskoj tradicionalno poznati kao veliki ljubitelji i poznavaoci kobasica. Oni kao osnovne sastojke uglavnom koriste svinjsko meso, začine, so, beli luk i kapar koji daju specifičan ukus i sprečavaju razvoj mikroorganizama. Pri pravljenju se dodaje odabrana mlevena slatka ili ljuta paprika, a može i kombinovano.