B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Po začinu se kuvar poznaje!

autor: Gomex | 06.12.2018
Po začinu se kuvar poznaje!

U davna vremena, šafran, vanila, muskatni oraščić i mnogi drugi začini, mereni su upotrebom zlatnih tegova. Na njima su se bogatili gradovi i njihovi vladari, a kolonijalne sile vodile su ratove oko najboljeg trgovačkog puta kojim bi se začini prevozili. Zbog nezakonite trgovine začinima, ljudi su gubili glave.

Mnoge su priče nastale o začinima i začinskom bilju. Priča koje govore o praznoverju, ljubavi i uvek i iznova o njihovim posebnim lekovitim moćima. Danas, isprobavati nove ideje i recepte, eksperimentisati sa začinima, znači iznenaditi ponekad i samog sebe. Začini su više od običnog dodatka jelu, oni deluju inspirativno, kreativno i podstiču individualnost. Začiniti neko jelo donosi radost onima koji kuvaju, a onima koji probaju nezaboravno zadovoljstvo jedinstvenog i neponovljivog ukusa.

Začini za bolji ukus

Neophodno je znati razliku između začina koji se dodaju na početku ili u toku pripremanja jela i onih koji se dodaju na samom kraju. U čemu je razilka? Kod jela koja se dugo spremaju začine i bilje delikatnijih aroma poput bosiljka, majčine dušice ili origana treba dodavati na kraju kuvanja. To činimo kako začini ne bi izgubili prirodno svojstvo i arome. Sa druge strane, postoji začini poput aleve paprike, bibera u zrnu i lovorovog lista koji znatno sporije oslobađaju svoje arome, te je dobro dodati ih još na početku kuvanja jela.

Iako mnogi mešaju pojmove začina i začinskog bilja, dobro je znati da razlike postoje jer se kao takvi različito upotrebljavaju u kulinarstvu. Začinsko bilje čine aromatične travke ili pak njeni delovi (grančice najčešće) koji mogu biti sveži ili sušeni. Začini su samleveni plodovi, semenke ili korenje neke aromatične biljke. Oni ne treba da zamaskiraju prirodni ukus hrane, već da svojim aromama istaknu – zato je neophodno pažljivo birati prave, kvalitetne začine i začinsko bilje. Neophodno ih je i pravilno kombinovati, kako se prirodne arome ne bi potirale.

Kako čuvati začine?

Koliko puta ste pročitali „čuvati na suvom i tamnom mestu”? Kada su začini u pitanju, zaista je tako, kako bi se njihov kvalitet održao do sledećeg korišćenja. Najbolje je da začine i začinsko bilje čuvamo u staklenim, a potom u papirnim ambalažama. Pre nego u jelo ubacimo začinsko bilje, prethodno ga malo protrljamo među prstima kako bi se oslobodile sve arome. Naučili smo da začine nikada ne dodajemo direktno iz kesice ili ambalaže u jelo koje se kuva, jer vodena para i te kako zna da umanji jačinu začina. Preporučljivo je da mešavine začina čuvamo u frižideru, posebno kari i mlevenu papriku. Posebnu aromu imaju začini i začinsko bilje koji se sveži samelju u avanu i takvi dodaju jelu.