B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Pljeskavica i pomfrit

autor: Gomex | 21.06.2018
Pljeskavica i pomfrit

Pljeskavica predstavlja pravog šampiona jela sa roštilja, a “pobednički tron” deli zajedno sa ćevapima. Pljeskavicu volimo i jedemo u raznim oblicima i kombinacijama: kao gurmansku pljeskavicu (uvaljanu u luk i tucanu papriku), pileću pljeskavicu, leskovačku pljeskavicu itd. 

Uz svaku pljeskavicu, mnogo je važno odabrati odgovarajući prilog 

- idealno se slažu pavlaka, luk, paradajz, zelena salata i kajmak, a poznavaoci tvrde da je pomfrit savršen izbor.

Pljeskavica je deo tradicionalne kuhinje koji se zadržao i u urbanim ugostiteljskim objektima, a zanimljivo je da svi podjednako uživaju u njoj – i mladi i stari, i bogati i siromašni... Ukus nije sofisticiran, ali je bogat, pun i sočan, nećete ostati gladni, a čula možete dodatno da zadovoljite prilozima koji imaju skoro neograničene kombinacije.

U osnovnu smesu za pljeskavice, za dodatni ukus, često se još dodaje i sitno seckani beli luk i luk, slatka ili ljuta paprika, a u tzv. “delikatesne” pljeskavice dodaje se i usitnjeno suvo meso (najčešće slanina) kao i sitne kockice polutvrdog sira.

Sir, kao i kajmak, može poslužiti i za punjenje pljeskavica, a najčešće se koriste usitnjeni polutvrdi sirevi, sveži sir ili feta. Pljeskavice se pune tako da se na jedan kružni oblik stavi nadev pa se preklopi drugim komadom oblikovanog mesa i spoje rubovi. Takođe, za dodatni gurmanski doživljaj, na još vruće pečene pljeskavice može se položiti tanka kriška sira ili malo kajmaka.

Pomfrit je idealan prilog uz bilo koju pljeskavicu, ali je odličan i kao grickalica uz omiljeni film. Da bi pomfrit bio “kao u restoranu”, treba ga pre prženja oko 10 minuta držati u činiji punoj ledeno hladne vode, a zatim dobro osušiti kuhinjskom krpom, da ne bi vrelo ulje zbog toga prskalo unaokolo, kada se u tiganj ubaci krompir. Isprženi pomfrit dobro procediti od ulja i dobro posoliti neposredno pred serviranje, da bi ostao što duže hrskav i da ne povuče vlagu.

Prava temperatura roštilja za pljeskavice je nešto što je teško pogoditi, ali se potrudite da ne prelazi umereno visoku. Prejaka vatra će samo zapeći pljeskavice na površini, a unutra će ostati presne. Ukoliko vaš roštilj ima poklopac, nemojte otklapati dok se peku, jer će poklopljen roštilj dati sočnije meso koje se kraće peče. Nemojte pritiskati meso lopaticom koju koristite, jer ćete mu istisnuti sve te ukusne sokove! U proseku, pečenje traje dva minuta po strani na jačoj vatri, a onda možete svoje pljeskavice pomeriti na slabije zagrejan deo rešetke i ostaviti ih još nekoliko minuta.