B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Piletina meka „kao duša”

autor: Gomex | 07.06.2018
Piletina meka „kao duša”

Klinci obožavaju piletinu, posebno belo meso i nikako ga ne možete zaobići kad je u pitanju roštilj. Evo i nekoliko saveta kako da bude sočno i meko “kao duša”...

Pored ćevapa i pljeskavica, piletina sigurno spada u sam vrh popularnosti kad su u pitanju roštilji, a najviše glasova sigurno joj dodeljuju deca. Piletina kao meso nije preterano komplikovano za kuvanje, ali najveći problem nam pravi belo meso koje na roštilju obično bude poprilično suvo. Jedno od najboljih rešenja za ovaj problem jeste mariniranje, i to duže vreme.

Za početak, pileća prsa očistite od žilica i malih masnih delova, a zatim ih zarežite po celoj dužini, plitkim rezovima, da bi meso što bolje upilo marinadu. Osnova za svaku marinadu kad su u pitanju pileća prsa trebalo bi da bude: maslinovo ulje, kiselina (sirće, balzamiko sirće, sok od limuna...) i začini (so, biber, peršun, đumbir, korijander, bosiljak…). Kombinaciju ukusa i začina vama prepuštamo, bitno je da stavite ulje i sirće u razmeri 2:1. Ulje će meso učiniti sočnim dok će ga kiselina iz voća ili sirćeta omekšati.

Kad ste napravili vašu marinadu, stavite meso u kesice za zamrzivač, zalijte ih marinadom, zatvorite i ostavite u frižideru od 6-8 sati. Pileća prsa pecite na dobro zagrejanom roštilju 10-ak minuta ili manje u zavisnosti od debljine mesa. 

Za vreme pečenja piletinu obavezno premazujte marinadom. Sigurni smo da će se ovako pripremljena piletina topiti u ustima. Ukoliko ipak belo meso pečete u tiganju, ono se često skupi, izgori ili ostane žilavo.

Međutim, postoji trik koji će učiniti da poslužite savršene pileće šnicle. Isečene pileće šnicle prosušite ubrusom s obe strane, posolite i pobiberite. Zatim ih stavite u frižider na pola sata. Zagrejte ulje i na srednjoj temperaturi pržite 9 minuta, okrenite i dodajte kašičicu putera. Kada se puter rastopi pržite šnicle još 6 minuta dok ne postanu izdignute i vazdušaste. Tako će piletina biti spolja hrskava, a iznutra ukusna i sočna. Neka vam je u slast!

Dijetalno meso...

Najdijetalniji deo piletine su pileće grudi ili belo meso. U 100 grama pilećih grudi sa kožicom ima 19 grama proteina, ali bez kožice sadržaj proteina je 21 gram. Jak utisak ostavlja činjenica, da u pilećem belom mesu nema ni grama ugljenih hidrata, što ga čini naročito pogodnim za dijete za mršavljenje, kao i za proteinske dijete i one bez ugljenih hidrata. Prženi pileći file organizmu doprema 33 grama proteina od 100 grama mesa, a pečeni file - 31 gram. Gotovo slična je i situacija sa dinstanom piletinom od koje se na 100 grama mesa dobija 25 grama proteina.