B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Piletina- Jednostavno a dobro

autor: Gomex | 13.09.2018
Piletina- Jednostavno a dobro

Da pravilna ishrana može da bude i zdrava i jeftina dokazale su nam obrok salate. Brz ritam života nametnuo je kaloričnu i nezdravu hranu kao normu. Sve je više bolesti povezanih sa hranom i stresom kao i problema sa gojaznošću. Zbog toga su sveže voće i povrće sve više na ceni.

Međutim, obaveze i dalje pritiskaju naš svakodnevni život i često prosto nema vremena za čišćenje, seckanje, kuvanje, pečenje… Kako onda “uglaviti” kuvanje u sve one stavke koje oduzimaju gomilu vremena kao što su stres sa posla, razmišljanje o računima i kreditima, jurcanje za decom?

Gotovo svi delovi pileta mogu se upotrebiti i potrebno je osnovno poznavanje tranžiranja da biste iz celog pileta izvukli maksimum. Kada pripremate piletinu uvek je prvo začinite - bilo da se držite jednostavne verzije sa solju i biberom ili pak malo kompleksnije sa utrljavanjem putera ili ulja sa začinskim biljem, belim lukom ili egzotičnim začinima.

Koristite termometar za meso. Nije presudno, ali može dosta pomoći za dobijanje savršenog rezultata kada se piletina priprema. Veoma je važno da pileće meso bude potpuno termički obrađeno. Ne zaboravite da meso treba da bude na sobnoj tempertaturi pre kuvanja, kao i da je poželjno da odstoji 10-15 minuta posle kuvanja, da bi se opustilo i piletina postala sočnija i mekša.

Piletina je sočnija kada se sporo priprema i marinira...

Sporo spremanje je odličan način da izvučete maksimum od pileta. Batak, karabatak ili celo pile su najčešći izbori za sporu pripremu, a pečenje, kuvanje ili poširanje su najčešće tehnike spore pripreme. Poširanjem se dobija vema sočno meso, a ukoliko upotrebite supu ili neku drugu ukusnu tečnost meso će pri poširanju poprimiti dodatne ukuse.

U brze tehnike spadaju prženje na tiganju ili pečenje u rerni, a delovi pileta koji se nabrže spremaju su prsa i džigerica. Prekuvana piletina je neprijatne, skoro brašnaste teksture, pa povedite računa da ne preterate sa termičkom obradom. Pileća prsa su zgodna za pripremu, jer su praktično prirodno podeljena u porcije.

Pre spremanja, marinirajte meso preko noći ili zasecite džep u mesu i napunite ga začinima i puterom i obmotajte slaninom, kako bi piletina imala bogatiji ukus. Pileća džigerica se često koristi za pripremu ukusne i glatke domaće paštete, ali je podjednako fantastična i kada se samo preprži na vrelom ulju ili puteru sa malo soli i bibera i crnog luka.

Piletina se lako kombinuje!

Zbog blagog i relativno neutralnog ukusa, skoro da ne postoji varijanta u kojoj piletina nema mesta. Od supa, čorbi i potaža, preko svih kuvanih jela, variva, testenina, uz sve vrste povrća, žitarica, orašastih plodova i mahunarki, piletina je savršena namirnica koja svakom jelu daje optimalnu hranljivu vrednost i sjajan ukus. Grilovana, pržena ili pohovana piletina, odličan je dodatak salatama niske kalorijske vrednosti. Zahvaljujući blagom ukusu lako se kombinuje i sa slatkim sosovima ili sa voćem.