B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Piletina i zdravo i ukusno!

autor: Gomex | 16.08.2018
Piletina i zdravo i ukusno!

U skladu sa konceptom savremenog života, meso živine je pravi izbor za brzu pripremu laganog obroka sa niskim sadr-žajem masti i holesterola. Pileće meso je najpopularnije živinsko meso pogodno za različite načine pripreme. Odlikuje se optimalnim nivoom belančevina i hranljivim vrednostima, ali je i lako svarljivo...

Piletina je dealna za decu i starije jer obezbeđuje esencijalne proteine i aminokiseline neophodne za pravilan razvoj, a kod starijih povoljno utiče na krvni pritisak i holesterol. Pileće grudi su odlične za pečenje, paniranje ili kuvanje. Ukoliko ih iseckate na manje kockice možete da ih upotrebite kao dodatak pirinču ili različitim salatama...

Ne biste verovali, ali za pojedine ljude nema dosadnijeg jela od belog pilećeg mesa. Drugi ga, opet, konzumiraju jer piletinu nutricionisti preporučuju kao jedan od najboljih načina unosa proteina. Treći, jednostavno, uživaju u pilećem belom na bezbroj načina. Ima mnogo vidova spremanja, od prženja do grilovanja, a vama ćemo skrenuti pažnju na jedan malo drugačiji (i neobičniji) metod zasnovan na promeni temperature koji, kažu profesionalci, garantuje da će piletina biti sočna. Potrebno je da prvo dnom tegle ili čaše pritisnete šniclu da na svim krajevima bude iste debljine. Zatim lagano začinite meso solju i biberom, zagrejte tiganj na malo jače od srednje temperature, ali nemojte preterati i zagrejati ga na visoku temperaturu. Dodajte puter ili maslinovo ulje, smanjite temperaturu na srednje, ubacite pileće šnicle i sa svake strane pržite po minut.

Sledeći korak je da smanjite temperaturu, poklopite tiganj i 10 minuta pržite na niskoj temperaturi. U ovoj fazi važno je da odolite porivu da proverite kako se peče, zato nemojte da podižete poklopac. Kad prođe deset minuta, sklonite piletinu sa šporeta i ostavite je da stoji još 10 minuta u poklopljenom tiganju. Tek tada možete skloniti poklopac i uživati u sočnoj piletini.

Piletina se kod nas pretežno priprema na roštilju. Meso spremano na roštilju je veoma ukusno jer zadržava svoje sokove i poprima miris ćumura koji mu daje poseban ukus. Pileći batak (pohovan ili punjen), pileći ražnjići kao i pileće belo meso sigurno će predstavljati vrhunski obrok, u svakoj prilici.

Piletina se prilično često koristi za pripremu ukusnih i laganih obrok salata. Najpoznatija je sigurno ukusna Cezar salata, koja se pravi sa grilovanom piletinom, čeri paradajzom, pančetom, parmezanom i miksom zelenih salata. Piletina može da se kombinuje na razne načine i sa različitim salatama - paprika, cvekla, krastavac, paradajz i da se pomeša sa parmezanom, mocarelom ili nekim ukusnim dresingom i ukusan obrok je spreman.