B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Pileće grudi ukusno a lako!

autor: Gomex | 23.05.2019
Pileće grudi ukusno a lako!

Brzina života u današnje vreme mnogima od nas ne ostavlja previše prostora za boravak u kuhinji. I dok su naše majke i bake bile u loncima i šerpama od jutra do mraka, mi smo brzinu pripremanja obroka prilagodili brzini života.

Piletina za ukusne a zdrave obroke

No, to ume, veoma često, da nas košta živaca kada se broj na vagi poveća, a dugme na pantalonama ne dosegne do rupe na suprotnoj strani. Zato je veoma važno da vreme koje provedemo u kuhinji, bude vreme tokom kog ćemo pripremati ukusne a zdrave obroke. Ako ne svakoga dana, onda bar s vremena na vreme...

Piletina ne samo da je dostupna, već nije zahtevna za spremanje za razliku od “težih” mesa. Međutim, ako se ne pridržavate određenih pravila prilikom pripreme može da izgori, postane žilava ili ostane nedovoljno pečena.

Sočna piletina zahteva sobnu temperaturu. To znači da pile ne smete stavite direktno iz frižidera ili zamrzivača u rernu, jer se neće ravnomerno ispeći. Drugi bitan korak jeste da otklonite višak vlage nastale tokom razmrzavanja. Meso ćete najlakše osušiti papirnim ubrusima kako spolja tako i iznutra.

Za mnoge nema dosadnijeg jela od belog pilećeg mesa. Drugi ga, opet, konzumiraju jer piletinu nutricionisti preporučuju kao jedan od najboljih načina unosa proteina. Ima mnogo vidova spremanja, od prženja do grilovanja, a probajte sledeći metod zasnovan na promeni temperature koji, kažu profesionalci, garantuje da će piletina biti sočna.

Sočna piletina

Prvo dnom tegle ili čaše pritisnite šniclu da na svim krajevima bude iste debljine. Lagano začinite meso solju i biberom, zagrejte tiganj na malo jače od srednje temperature, ali ne na visoku. Dodajte puter ili maslinovo ulje, smanjite temperaturu na srednje, ubacite šnicle i sa svake strane pržite po minut. Zatim smanjite temperaturu, poklopite tiganj i 10 minuta pržite na niskoj temperaturi. U ovoj fazi važno je da odolite porivu da proverite kako se peče, zato nemojte da podižete poklopac.

Kad prođe deset minuta, sklonite piletinu sa šporeta i ostavite je da stoji još 10 minuta u poklopljenom tiganju. Tek tada možete skloniti poklopac i uživati u sočnoj piletini.

Piletina se prilično često koristi za pripremu ukusnih i laganih obrok salata. Najpoznatija je sigurno ukusna Cezar salata, koja se pravi sa grilovanom piletinom, čeri paradajzom, pančetom, parmezanom i miksom zelenih salata. Piletina može da se kombinuje na razne načine i sa različitim salatama - paprika, cvekla, krastavac, paradajz i da se pomeša sa parmezanom, mocarelom ili nekim ukusnim dresingom i ukusan obrok je spreman.